A negyedik hullám itt kopogtat az ajtónkon, ismét összeáll a szakmai stáb – közölte a polgármester a szerdai reggeli sajtótájékoztatón, amelyen tájékoztatást adtak a legfrissebb járványügyi adatokról és az oltás felvételének lehetőségeiről is.

Farkas Éva Erzsébet felidézte: 2020 március 11-ét követően a járványügyi helyzet miatt megváltozott az életünk, felülírta mind a társadalmi, mind gazdasági életünket Makón is.

– Makó Város Önkormányzata a járványügyi időszakban; az első, második és harmadik hullám időszakában is széleskörű tájékoztatást igyekezett adni a város lakosságának. A negyedik hullám sajnos itt kopogtat az ajtónkon, éppen ezért tartjuk fontosnak, hogy a helyi, szakmai stáb ismét összeálljon és újra igyekezzen minél szélesebb körben a makóiakat tájékoztatni – fogalmazott.

Kiemelte: a szakemberek véleményére mindig nagy hangsúlyt fektettek, minden városi döntést ezt követően hoztak meg.

– A tegnapi napon a makói háziorvosokkal tartottunk egyeztetést, egyértelműen látszik, hogy az oltási szándék még mindig nem elegendő, jóval több beoltottságra lenne szükség ahhoz, hogy azt a védettséget elérjük, ami a normális élethez visszavezethet majd bennünket – mondta el Farkas Éva Erzsébet.

Hangsúlyozta: Makón jelenleg az átoltottság 56-58%-os, elsősorban a 65 év felettiek azok, akik nagyobb arányban oltakoztak, itt körülbelül 70%-os az átoltottság, a 60 év alattiaknál viszont csak 44-46%-os.

– Továbbra is arra szeretnénk Makó város közösségét, hogy úgy, ahogyan az első három járványügyi hullám időszakában, azt az összefogást, fegyelmezettséget, amit tanúsítottak, most az ősz folyamán induló negyedik járványügyi helyzetben közösen, együtt oldjuk meg! – hívta fel a figyelmet a polgármester.

Aláhúzta továbbá: továbbra is a széleskörű tájékoztatást meg fogják tartani a szakmai stáb egyeztetéseit követően, szakembereik várják nemcsak az oltópontokon, hanem a háziorvosi rendelőkben mindazokat, akik az oltást szeretnék felvenni.

– Semmi más nem védhet meg bennünket a járvánnyal szemben, csak és kizárólag a védőoltás – szögezte le Farkas Éva Erzsébet.

Rámutatott arra is, hogy azoknál, akik még nem vették fel, sajnos a városban a fertőzöttség már most megjelent; tudnak olyan betegekről, akik nem éltek a védőoltás lehetőségével és megbetegedtek.

– Bárki felveheti, saját maga, a háziorvosával egyeztetve dönthet arról, hogy a harmadik körben milyen típusú vakcinát vesz fel, éljen ezzel a lehetőséggel, keresse fel az oltópontokat, illetve háziorvosát! Erre buzdítunk mindenkit, együtt, ismét, és továbbra is sikerülni fog! – fogalmazott a polgármester.

– Úgy néz ki, a negyedik hullám már elérte Magyarországot, egyre több a beteg. A betegek között főként a nem oltottak szerepelnek, a beoltottak között mindössze egy-két százalékos a betegség, és az is enyhébb tünetekben nyilvánul meg – fogalmazott Tiszlavicz László patológus, egyetemi tanár.

Megjegyezte: vannak tünetmentes vírushordozók, ők viszont hazavihetik a fertőzést, így mások megbetegedhetnek, ezért is indokolt a védőoltás.

– Kutatóorvosként, napi gyakorlatot végző általános orvosként is minden makói polgárnak ajánlom, hogy vegye fel a védőoltást. Ebben az önkormányzat, az egészségügy szolgáltató szervezet, nevezetesen a háziorvosok minden segítséget megadnak. Jó lenne elérni, hogy ebben az évben 80% fölé kerüljön Makón az átoltottság – közölte Tiszlavicz László.

– Gyakorló háziorvos vagyok, az elmúlt két hétben napról-napra emelkedik Makó városában az új fertőzöttek száma, többségében oltatlan lakosságból kerül ki ez a magasabb arány – hangsúlyozta Ábrahám Judit.

Kiemelte: minden nap 15-20 szűrővizsgálatot kérnek, ennyire sok a felsőlégúti fertőzés, és sajnos egyre magasabb a pozitív arány,  az oltatlanok körében viszont még jelentősebb a pozitivitás.

– Minden makói háziorvos rendelkezik oltási lehetőséggel, amely azt jelenti, hogy a kormányhivataltól kapunk egy listát, melyben igényelhetünk vakcinát. A hozzánk bejelentkező betegektől, akik szeretnének oltakozni, akár első, ismétlő vagy harmadik oltásra, mindenre van lehetőség a makói háziorvosi rendelőkben, minden háziorvosnál – közölte.

Gyermekeknél 12 éves kor felett Pfizer-oltásra van lehetőség, a felnőttek a háziorvosnál tudnak jelentkezni, aki időpontot ad az oltásra. A vakcina típusát az háziorvossal együtt fogják egyeztetni és megbeszélni; Pfizer-, Janssen-, Sinophram-vakcina áll jelenleg rendelkezésre.

Mint tájékoztatást adott róla: heti egyszer történik a kormányhivatalból kiszállítás,  rendelőjükben egy napon oltanak egy héten, 50-60 ember részvételével. Másik lehetőség az oltóponti oltás, erre Makón jelenleg péntekenként van lehetőség, 8-12 óra között, ahol első, második, és harmadik oltásra is van lehetőség, továbbá a gyermekek oltására is. A háziorvos felhívta a figyelmet: minderre online lehet időpontot foglalni.

– Tisztelettel kérem önöket, emelkednek a számok, kezdődik a negyedik hullám, minél hamarabb alakuljon a védettség, növeljük Makón az átoltottsági arányt, hogy minél kevesebb honfitársunkat, barátunkat veszítsük el vagy legyen beteg! – hangsúlyozta.

Felhívta arra is a figyelmet, hogy bár jelenleg még nem kötelező a maszk viselése, de zárt terekben, zsúfolt boltokban arra kér mindenkit, hogy vegyék fel!

– A maszk is egy védelmet biztosít, de a legbiztosabb az oltás! – szögezte le.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest