A Szent Őrzőangyalok-napi nagybúcsú szentmiséje előtt megáldották és felhelyezték az új toronycsúcsdíszt. Keresztalmájába a korábbi időkapszulák mellé még kettőt tettek.

Az egykori bogárzói tanyavilág központja szeptember első hétvégéjén ismét élettel telt meg; volt lakosok, elszármazottak, családtagok és érdeklődők szép számban gyűltek össze a búcsú napján, hogy együtt ünnepeljenek. Az idén 114 esztendős templom számára is különleges volt a mai nap, hiszen keresztjét teljesen megújították. A korábbi, 60 éves toronycsúcsdísz ugyanis több helyen megrepedt, és a tartófája is elkorhadt már, így szükségessé vált a cseréje.

Az új jelkép társadalmi összefogásban valósulhatott meg: rozsdamentes, lézervágott anyagát és a mérnöki teendőit a Váll-Ker Kft. biztosította, az elkészítést pedig Zentai István vállalta. Költségeinek fedezését pedig, mint Bogárzó történetében máskor is, az összefogások, a csoportos és egyéni önzetlen segítségadások teremtették meg. Ezeket elevenítette fel és mondott köszönetet Makó polgármestere. – Állam és egyház, a jó bogárzóiak és a vállalkozók együtt építették ezt a templomot, hogy a hitéletet erősítsék. A 2007-es centenárium pedig a közösségi életet indította be ezen a helyen. Bár a tanyák elbontásra kerültek, a gazdaság, a régi olvasókör és az iskola megszűnt, de a bogárzóiak nem adták fel és a reményeiket végig őrizték – hívta fel a figyelmet Farkas Éva Erzsébet, aki háláját fejezte ki, hogy a tavalyi teljes körű templomfelújítás a kereszt cseréjével most teljessé válhatott.

A régi toronygombban a levételt követően két időkapszulát találtak, benne három tekercset, amelyek közül egy építéskori, tehát 1907-es, a másik kettő pedig a későbbi felújításkor íródott papírlap volt. Ezek tartalmát az egyházközség vezetője az ünnepségen felolvasta. Az 1959-es feljegyzésben az építés körülményeinek leírása és adakozók neveinek ismertetése mellett külön köszönetet mondtak egy 12 éves fiúnak, Balázs Jancsinak is a munkájáért. – Hosszú időn keresztül, naponta 10 km-t kerékpároztam a kormányra tett két teli vizes kantával, hogy friss vizet vigyek a munkásoknak – elevenítette fel emlékeit a ma már nyugdíjas Jani bácsi, aki nagyon örült, hogy másodszor lehet jelen egy új kereszt felhelyezésénél.

A keresztalmába a korábbi időkapszulák mellé újakat is helyeztek; ezek egyikében Pálfai Zoltán atya a felújítás történetét és körülményeit írta le, a másikban pedig a segítők, adományozók neveit vetette papírra. Ezt követően Farkas Szilárd gondnok irányításával, Varga Zoltán és Martonosi Péter szakemberek munkájával került a templom csúcsára az új kereszt.

A búcsús szentmisét dr. Gruber László mutatta be. – Az angyalok példája arra hív bennünket, hogy éljünk szentül, szépen és tisztán. Létük rámutat személyes küldetésünkre, hogy lehetünk mi is mások számára Isten hírnökei és egymásnak segítői – hangsúlyozta a szentesi plébános, aki korábbi tudományos munkái egyikében feldolgozta Bogárzó és temploma történetét is.

A Szent Őrzőangyalok búcsú délután kirakodóvásárral és kulturális műsorral folytatódott.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest