Bede Danijellel, vajdasági származású faszobrásszal beszélgettünk, aki 2009-ben kezdett komolyabban a fával ismerkedni, ma már a tervei között szerepel egy manufaktúra létrehozása is.

A faszobrászat előtt festéssel foglalkozott. A spirituális világot célozta meg magának. Főleg erős tónusú képeket készített különböző fa felületekre. Elárulta, az ihlet is innen származott.

Bede Danijel később rendezvényekre látogatott, és megtetszettek neki a láncfűrészes alkotások. Később maga is el kezdett készíteni egyéb fa tárgyakat.

„Ez a tevékenység teljesen kikapcsolt. Megtaláltam azt a hivatást, amit legszívesebben csinálnék”

-emelte ki a művész.

Folyamatosan kutatott, szerszámokat vásárolt, kísérletezett a fával. Saját elmondása szerint arra a szintre ért, hogy idén tavasztól csak ezzel foglalkozik.

Danijel különböző versenyeken is részt vett. Először 2019-ben Horvátországban, és rögtön egy harmadik helyezéssel tért haza. Beszélgetésünk során azt is hozzátette, hogy nagyon szívesen jár vissza egy-egy versenyre kapcsolatépítés és tanulás céljából.

A vajdasági származású faszobrász manufaktúrát szeretne Magyarországon létrehozni. Úgy véli kevés olyan ember van, aki csak ebből a tevékenységből él, és ezért szeretné ezt a rést kitölteni.

Továbbra is csak szobrokat készítenél?

Nem csak szobrokra szeretnék építeni. Korlátokat, padokat, konyhabútort, kocsmapultot is szeretnék alkotni. Mindenre nyitott vagyok. Nemrégiben készítettem egy 84 négyzetméteres teraszt 8 méteres belmagassággal, ami a megrendelőnek annyira tetszett, hogy bővíteni is szeretné.

Hozzátette, hogy az imént a rusztikus bútorokra gondolt, ahol a röngből kell láncfűrésszel alkotni, finomabb csiszolásokkal, faragásokkal, nem pedig ipari gépeket használva. Minden egyedi elképzelést megvalósítana.

„Egyedi dolgokat szeretnék létrehozni. Amit a kézvonás megcsinál, más nem tudja”

-tette hozzá.

Bede Danijel mer nagyot álmodni: először Makón, aztán a megyében, később országosan, majd külföldre is szeretné terjeszteni a manufaktúrát.

Különböző oktatásokra is nyitott a hivatása kapcsán, és nagy energiát tervez a manufaktúrába fektetni. Úgy véli, a „most” a legjobb időpont erre. Nem szeretne sokáig várni, ha minden adott lesz, akkor megnyitja.

Melyik volt az eddigi legnagyobb alkotásod?

Az imént említett 84 négyzetméteres röngterasz volt a legnagyobb. De ha szobrokat veszünk figyelembe, akkor egy móri alkotás, ami 120 centi magas, és 40-45 centis átmérőjű lett. Ebbe a szoborba 40 óra effektív munkát tettem bele, nagyon kidolgozott alkotásról van szó.

Danijel elárulta, egy „átlagos” szobrot egy-két nap alatt el tud készíteni, de természetesen minden a technikától függ és a kidolgozottságtól.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest