Közel 3000 órát teljesítettek a diákok az intézményünkben – írják portálunkhoz eljuttatott közleményükben, melyet az alábbiakban olvashatnak:

A József Attila Múzeumban 2021. június 15. és augusztus 31. közötti időszakban 39 diák, összesen 1540 órában teljesített iskolai közösségi szolgálatot. 18 középiskolával van együttműködési szerződésünk. Az elmúlt évek során a makói középiskolák mellett szegedi, kecskeméti, békéscsabai oktatási intézmények is felvették velünk a kapcsolatot. A lelkes fiatalok igen sokrétű feladatokat láttak el, aktívan kivették a részüket a múzeumi munka több területén: nyári táboroztatásban segítettek, teremőrködtek, portaszolgálatot teljesítettek, kalauzolták a betérő látogatókat,a külső raktárunk rendezési, pakolási munkálataiba kapcsolódtak be, valamint múzeumi rendezvények lebonyolításában is közreműködtek.

Július hónapban az Önkormányzat jóvoltából 3 diákmunkást is tudtunk foglalkoztatni, heti 30 órában. Feladataik közé tartozott a néprajzi leltárkönyvek adatbázisban történő rögzítése, valamint fényképek, dokumentumok digitalizálása, szkennelése.

A Múzeum mellett a Könyvtár is nagy népszerűségnek örvend az Iskolai Közösségi Szolgálatot teljesítő diákok körében, hiszen a nyári szünidő alatt 13 szakközépiskolából, 40 diák tevékenykedett nálunk, összesen 1359 órában. Segítették, támogatták és kiegészítették a munkánkat (pl.: a teljes körű leltár utolsó lépéseiben), táboroztattak, vágtak, ragasztottak, ötleteltek, alkottak, könyvajánlót szerkesztettek, játékos kalandozásban animátorkodtak, fotóztak, videót alkottak, lamináltak, fénymásoltak (reprográfiai munkák), kiállítás rendezésben segítettek, könyveket pakoltak és megtanulták a szoros raktári rendet, valamint raktári munkát végeztek.

Összességében elmondható, hogy a részt vevő diákok szívesen és örömmel teljesítették a szolgálatot, új tapasztalatokat szerezhettek, belekóstolhattak a múzeumban és a könyvtárban zajló sokrétű munkába. Hiszünk abban, hogy a fiataloknak sikerélményt jelentettek a nálunk eltöltött napok, szélesítették látókörüket, valamint fejlődött a szociális és kommunikációs kompetenciájuk is. Óriási segítséget jelentettek mind a múzeum mind a könyvtár dolgozóinak, színesítették programjainkat, sok esetben pedig tehermentesítették kollégáinkat, nélkülözhetetlen segítőink voltak.

Egy múzeum életében számos alkalom nyílik az önkéntesek foglalkoztatására, szerepvállalásuk nagyon sokrétű lehet. Azáltal, hogy a mindennapi működéshez emberi erőforrással járulnak hozzá, mind a programok számát, mind a szolgáltatások színvonalát növelik, de ezek mellett fontos szerepet játszanak a múzeum fenntarthatóságának erősítésében, vagy akár a működés stabilizálásában is. Múzeumunkban jelenleg 8 fő, nyugdíjas korú lát el rendszeresen önkéntesi feladatokat különböző rendezvényeken való közreműködőként, teremőrként, látogatók kísérőjeként. Lelkesedésük, kitartásuk és elhivatottságuk nagyban segíti a mindennapi munkánkat. A nyár során összesen 310 órában támogattak minket.

5 önkéntes segítette a könyvtári élet hétköznapjait délutánonként. Legfontosabb feladatuk a gyűjtemények rendezése, a visszahozott könyvek gyűjtemények szerinti beosztása, szoros raktári rend kialakítása volt. Figyelték és szükség esetén helyére osztották a folyóiratokat és azokat sorrendbe rendezték. Segítséget nyújtottak az ideérkezőknek, nem könyvtári, hanem tájékozódási szinten (pl.: mi hol található, a rendezvényre érkezők fogadása stb.).

A könyvtárban az emberek mellett néhány négylábú is rendkívül hasznos szolgálatot teljesített. Különleges attrakciónak számított Kis Ildikó és Luca Bolyhos és Zselé kutyájának foglalkozása, amely a nyári gyermektábor programjait színesítette.


Forrás: József Attila Városi Könyvtár és Múzeum

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest