Minél több személyes találkozásra törekszik új évadban a közönséggel a Szegedi Szimfonikus Zenekar – jelentette ki Gyüdi Sándor igazgató az együttes csütörtöki évadnyitó társulati ülésén.

A karmester úgy fogalmazott, a járvány alakulása meghatározza a társulat idei évadját, de bízik benne, hogy az együttes bizonyos szigorítások mellett, de meg tudja tartani tervezett hangversenyeit.

A társulat tagjai nyáron a többi közt ajándékhangversenyt adtak a Szegedi Szabadtéri Játékokon, közreműködtek az idén alapításának 90. évfordulóját ünneplő szabadtéri fesztivál több másik előadásán és a Simándy-énekverseny gálakoncertjén.

A zenekar igyekszik “erős évadkezdéssel” sok mindent bepótolni, törleszteni “tartozásait” a közönség felé, így szeptemberben még hat koncertet adnak, októberben pedig elkezdik bérletes előadásaikat – mondta.

A társulat a Vaszy-, Fricsay-bérletben is hatszor koncertezik, valamint ezek mellett két bónuszhangversenyt ad a szegedi dómban. A bérletes előadások meghatározó karmestere Pál Tamás lesz, mellette és a főigazgató mellett hat vendégdirigens is irányítja majd az együttest. Folytatódik a Tisza-bérlet, a Csokimatiné és a délelőtti hangversenyek sorozata, és az együttes pótolja a Kövér Béla Bábszínházzal közös, tavaly elmaradt Csodafa zenés előadást is.

Az együttes fontos feladata a közreműködés a Szegedi Nemzeti Színház produkcióiban. A teátrum első zenés bemutatója a Bohémélet lesz. Novemberben Purcelltől a Dido és Aeneast, decemberben Mozart Szöktetés a szerájból című vígoperáját láthatja a közönség. Márciusban Magyarországi bemutatóként tűzik műsorra Gaetano Donizetti Maria Stuarda operájának koncertszerű változatát, és szintén föllépnek Subicz Gábor – Závada Péterrel közösen – Leonce és Léna történetéből írt zenés színpadi játékában. A Szegedi Kortárs Balett Bartók-estje is élőzenei kísérettel kerül színpadra. Az operettek közül a Mágnás Miska továbbjátszásként, a Marica grófnő előbemutatóként szerepel a színház új évadjának műsorán.

Magyarkanizsán szeptember 10-én kortárszenei hangversennyel, szeptember 13-án Kecskeméten az Ajándékkoncert műsorával lép föl a zenekar. A tervek szerint novemberben Lengyelországban turnézik a társulat, jövő márciusban pedig Németországban vendégszerepelnek, és emellett folytatják a határon túli magyar lakta területeken adott hangversenyeiket is – közölte Gyüdi Sándor.

A társulati ülésen átadták Somogyi Júlia fuvolaművésznek az év zenésze díjat, amelynek odaítéléséről az együttes tagjai titkos szavazáson döntöttek.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest