Csermák Szilvia önkormányzati képviselő elmondta, nagy örömmel vette a Biotrans Környezetirányítási és Hulladékgazdálkodási Kft. megkeresését, miszerint Makó is csatlakozhatott a „CseppetSem!” programhoz.

A program keretein belül 11 lakossági használt sütőolaj gyűjtési pontot fognak elhelyezni a városban. A képviselő hozzátette, hogy a pandémia miatt sokáig húzódott az ügy, de ma végre sikerült megvalósítani a programot.

A 12 gyűjtőedény a város 11 pontján lesz kihelyezve, a piac területén 2 edény, a többi pedig egyéb intézmények udvarain lesznek.

Fontosnak tartotta kiemelni, hogy lezárt üvegben kell a gyűjtőedényekbe tenni a használt étolajat.

Varga Ferenc alpolgármester hozzátette, hogy Makó Város Önkormányzata nagyon fontosnak tartja a környezetvédelmet, és bízik abban, hogy ennek a kezdeményezésnek a makói lakosok is örülni fognak.

Cserháti László, a Biotrans Környezetirányítási és Hulladékgazdálkodási Kft. programvezetője elmondta, az egész programot egy évvel ezelőtt indították, és már több mint 1500 gyűjtőedényt helyeztek ki az ország különböző pontjain.

Úgy véli, Makón a tervezett 11 pont lefedi az egész várost, és a program sikeres lesz. Azt is hozzátette, hogy ha igény lesz rá, több gyűjtőpontot is létre tudnak hozni.

Az összegyűjtött olajat a törökbálinti telephelyre szállítják, átszűrik, a benne maradt kisebb ételmaradékból biogáz lesz, elektromos áram készítésére használják fel, az olajat és a zsírt biodízel alapanyagra hasznosítják.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest