Az agrárium minden kis és nagy szereplője között összefogásra van szükség, mert külön-külön gyengék vagyunk, hangsúlyozta a térség országgyűlési képviselője a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által fenntartott Mezőhegyesi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium 1,2 milliárd forintos fejlesztésének átadásán.

Az intézmény főépületét Lázár János és Csányi Sándor adta át, a országgyűlési képviselő beszédében kiemelte, az iskola újjászületésnek itt Mezőhegyesen szimbolikus jelentősége van, ahogyan annak a folyamatnak is, ami elkezdődött a magyar agrár felsőoktatás és középfokú oktatás átszervezésében.

Új korszak a magyar vidék jövőjét illetően

Lázár János hangsúlyozta, sok évtized után most végre a vidék jön, történelmi léptékű változás következhet, amiből a mezőhegyesi diákok is kivehetik a részüket, ebben az intézményben egy új agrárgeneráció születhet.

Az országnak vannak szimbolikus emberei, utalt Lázár János Csányi Sándorra, akikre szüksége van az agráriumnak, hogy a vidékfejlesztésben fontos szerepet vállaljanak. A nemzeti függetlenség érdekében újjá kell építeni a magyar mezőgazdaságot, el kell érni, hogy a GDP-ből sokkal nagyobb szeletet legyen képes adni, mutatott rá a képviselő.

Mint kiemelte, több oka is van annak, hogy a következő évtizedre a kormány a vidékfejlesztést tűzte ki kiemelt célként. Kötelesség az ország egyik legszegényebb térségében a választópolgárok számára lehetőséget és esélyt biztosítani, az országnak pedig az önellátásra kell törekednie.

– Egy olyan ország polgárai vagyunk, amely ma képtelen saját magát ellátni élelmiszerrel, miközben ehhez minden adottság és minden feltétel rendelkezésre áll. – hangsúlyozta Lázár János, hozzátéve, hogy az élelmiszertermelést saját kézbe kell venni.

Ennek legfontosabb feltétele, hogy új szövetség jöjjön létre a nagy, közepes és kistermelők, vagyis a mezőgazdaság összes szereplője között.

– Külön gyengék lennénk, csak akkor van erőnk, ha képesek vagyunk összefogni. – fogalmazott a képviselő.

Hangsúlyozta: a kormány nagyvonalúan arról döntött, hogy a magyar adófizetők pénzéből a következő tíz esztendőben 5 ezer milliárd forintot biztosít vidékfejlesztésre, ami a fejlesztések 50 százalékát fedezi, vagyis létrejött egy 10 ezer milliárd forintos kassza.

Pénz van, természeti erőforrás rendelkezésre áll

A 20. századdal szemben a 21.-ben nem a kőolaj, gáz lesz a legfontosabb nyersanyag, hanem az édesvíz és a termőföld, mutatott rá Lázár János, ha pedig van szövetség a mezőgazdasági szereplők között, van pénz, és rendelkezésre álló természeti erőforrások, csak tudásra van szükség, amelyet az oktatás biztosít.

Az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány elnöke beszédében kiemelte, a diákok és szülők jó döntést hoztak, amikor az agráriumot és Mezőhegyest választották, hiszen a történelemben különböző divatos szakmák íveltek fel, majd tűntek el a semmiben, a mezőgazdaság azonban évszázadokon keresztül túlélt, folyamatosan bizonyította, hogy szükség van rá.

Csányi Sándor dicsérte azt a modellt is, ami kialakult a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-nél, ez ugyanis szerinte tartósan biztosítani fogja, hogy ne kormányzati ciklusokra kelljen berendezkedni, hanem hosszú távon stratégiai célokat tudjanak itt megvalósítani.

Mint hangsúlyozta, a koronavírus megmutatta azt is, hogy felértékelődött a mezőgazdaság szerepe, hiszen hiába vannak szövetségek államok között, amikor baj van, lezárulnak a határok, mindenki a saját népének az ellátását próbálja megoldani

– Ha előre gondolkodunk, igenis önellátónak kell lennünk, a biztonság mindennél fontosabb. – mutatott rá beszédében.

Csányi Sándor beszélt arról is, örül annak, hogy Lázár János a magyar agráriumban és vidékpolitikában a korábbinál sokkal jelentősebb szerepet vállal.

– Nem könnyű vele együtt dolgozni, nem szívesen lennék se főnöke, se beosztottja, de amit rábíznak, azzal jól gazdálkodik, a cél elérését minden eszközzel támogatja, és próbálja a lehetőségeket biztosítani hozzá. – fogalmazott.

Hozzátette: van is mit tenni az agráriumban, mindig voltak nagy célok, például az öntözött területek méretének a növelése, végül ma mégis kevesebb van, mint 20 évvel ezelőtt, miközben elkezdődött a globális felmelegedés.

Az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója elismerően szólt a mezőhegyesi fejlesztésekről is, mint mondta fantasztikusak a beruházások, gyönyörű az iskola a diákok számára pedig minden lehetőség adott, hogy a legjobbak legyenek a saját szakmájukban.

Az intézmény igazgatója kiemelte, a főépület átadása csak az első mérföldkő az intézményben zajló beruházások sorában, még idén még idén elfog készülni a tanári épület, és megkezdődött a kollégium teljes felújítása is, ahol 150 főre emelik a férőhelyek számát, valamint két tanműhely is teljesen megújul. A legkomolyabb vállalkozás azonban a mintegy 3 milliárd forintból megépülő sportcsarnok, amely egyben rendezvényközpont szerepet is be tud majd tölteni. A tervek között pedig emellett még egy tanuszoda építése is szerepel.

– Az ország legszebb, és legmodernebb oktatási intézménye épül most itt. – hangsúlyozta beszédében Tarkó Gábor.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest