Szeptember harmadikán, az Ünnepi Könyvhéten adják át a szerkesztőknek járó elismerést a Vörösmarty téri színpadon – tájékoztatta a Makó Híradót Janáky Marianna, a díj alapítója.

– Az Osvát Ernő-díjat privát kezdeményezésként 2018 januárjában alapítottam a célból, hogy az irodalmi, művészeti folyóiratok szerkesztőinek munkája is érdemi elismerést kaphasson elsőként e díj formájában. Így szerettem volna erkölcsi megbecsülést és támogatást nyújtani szerkesztőknek – minden évben a legkiemelkedőbbnek – a kuratórium segítségével – emelte ki Janáky Marianna. Portálunkkal továbbá közölte: a díjat továbbvivő Szépírók Társasága és a Fiatal Írók Szövetsége meghívta az idei díjátadóra, mint díjalapítót, de több okból nem kívánt jelen lenni.

Mint felidézte: Farkas Éva Erzsébet polgármester támogatta a díj megvalósításának kezdeti lépéseiben, melyet először 2019-ben adtak át. Az elismerést Jenei László, a Műút akkori szerkesztője vehette át, aki azóta a folyóirat főszerkesztője lett.

– 2020-ban a díj személyes átadására a pandémia miatt nem volt lehetőség, így Nagy Gabriella, a Litera – az irodalmi portál főszerkesztőnője az idei, kettős díjátadó rendezvényen újra, de jelképesen megkapja – mutatott rá Janáky Marianna, aki továbbá köszönetét fejezte ki Szkárosi Endrének.

– Leginkább köszönöm a segítséget és azonnali partnerséget Szkárosi Endrének, aki a Szépírók Társaságának elnöke volt még tavaly, amikor felkerestem kérésemmel, hogy vigyék tovább az Osvát Ernő-díjam, mert az élet közbeszólt: járvány, gondok, támadások, személyes okok miatt én nem tudom – fogalmazott.

2021-ben a makói író, költő által alapított Osvát Ernő-díjat Budapesten, az Ünnepi Könyvhéten a Fiatal Írók Szövetsége és a Szépírók Társasága adja át. A szeptember harmadiki átadón közreműködik Czinki Ferenc, Gaborják Ádám, Pataki Viktor, Szkárosi Endre, Zelei Dávid és a Díjazottak.

„A tekintély lemondhat a tiszteletről; de a tisztelet nem mondhat le a tekintélyről.” – Osvát Ernő

Borítókép: Jenei László átveszi az első Osvát Ernő-díjat Makón, a Hagymaház színpadán (2019)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest