Csapadékosabb, hűvösebb idő várható a nyár utolsó hétvégéjén. Néhol nagy mennyiségű eső is hullhat, és többfelé 20 fok alatt maradnak a maximumok – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) középtávú előrejelzéséből.

Pénteken az ország nagy részén gomolyfelhők zavarják a napsütést, amelyekből záporok, néhol zivatarok alakulnak ki, nagyobb számban az északkeleti megyékben. A leghidegebb órákban 10–15 fok lesz, de a derültebb, szélcsendes északi völgyekben egy-két fokkal még ennél is hűvösebb lehet. Napközben is csak 16–22 fokig melegszik a levegő, a tartósabban felhős, csapadékos keleti tájakon lesz a hűvösebb.

Az OMSZ tíz megyére is citromsárga figyelmeztetést adott ki zivatarra. Ezeken a helyeken elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, sőt jégeső előfordulhat.

Szombaton hajnalban pára-, illetve ködfoltok képződhetnek. Dél, délkelet felől pedig egyre vastagabb, összefüggőbb felhőzet érkezik. Az ország északnyugati felén gomolyosabb lehet a felhőzet, ott több-kevesebb napsütés is lehet. Másutt viszont búcsút inthetünk a napnak, és csak csapadékkal számolhatunk különböző formákban. Északnyugaton szórványosan valószínű záporeső, helyenként zivatar. Délen és keleten több helyen várható eső, zápor, néhol nagyobb mennyiség is hullhat. A szél többnyire mérsékelt marad, csupán zivatar környezetében lehetnek erős széllökések. Hajnalban 5–12 fok valószínű, míg a délutáni órákra 18 és 23 fok közé melegszik fel a levegő.

Vasárnap az összefüggőbb felhőzet távozik kelet, északkelet felé. A több-kevesebb napsütés mellett kezdetben a Tiszántúlon még több helyen valószínű eső, napközben szórványosan alakulnak ki záporok, néhol zivatar is. A nyugati, északnyugati szél sokfelé megélénkül, zivatar térségében erős lökések is lehetnek. A legalacsonyabb hőmérséklet 6 és 13, a csúcshőmérséklet többnyire 18 és 23 fok között várható.

Forrás: Index

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest