Korábban már beszámoltunk arról, hogy modern mezőgazdasági technológiák érkeznek a Galamb iskolába és annak tankertjébe. Horváth Zoltán igazgató ismertette a részleteket.

A Szakmakóstoló tábor keretein belül mutatták be az új technológiákat az illetékesek. A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. és az Alföldi Agrárszakképzési Centrum között létrejött együttműködési megállapodás keretében a kft biostimulánsokkal tervez kísérleteket végezni a Galamb József Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola tankertjében. A biostimulánsoknak az lesz a szerepe, hogy az Európai Közös Agrárpolitika hamarosan elinduló szabályozása szerint csökkentse a növényvédőszer és műtrágya felhasznált mennyiségét.

Ebben a kísérletsorozatban vesznek részt a Galamb diákjai, nemcsak megfigyelőként, hanem a kísérlet dokumentálásában is. A diákok így megismerik a legújabb technológiákat.

Több modernebbnél modernebb drón is található jelenleg a tankertben. Horváth Zoltán elmondta, a legnagyobb drónt a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. szerezte be. A jelen lévő Kitka Gergely a Drónkoalíció tagja, akinek az is a feladata, hogy az itt látható drón minél hamarabb repülhessen az iskola tankertjében.

Addig is a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.  tulajdonában olyan drónok is vannak, amelyek a megfelelő jogosítványokkal és engedélyekkel rendelkeznek, például a kizárólagos légtérhasználati engedéllyel a tankertben. Ezekkel a drónokkal, ameddig a nagyméretű mezőgazdasági drón megszerzi az engedélyeket, a tanulók elsajátíthatják a drónkezelési szabályokat és elméleti alapokat.

A sajtótájékoztatón részt vett Precision Planting közép-európai termékfelelőse, Szádeczki István is, aki elmondta, hogy a cég olyan precíziós vetőgépekhez köthető technológiát bocsát a tanulók rendelkezésére, mely a drónokkal összekötve a legaprólékosabb térképek elkészítésében nyújtanak segítséget. A cél itt is az, hogy a diákok a legmodernebb technológiák segítségével ismerjék meg a mezőgazdasági termelés legújabb tendenciáit.

„A mai nap apropója a Galamb József iskolával történő együttműködésünk beharangozása. A jövő évtől szeretnénk elkezdeni a próbavetéseket, vetési kísérleteket a tankertben, ahol a vetőgépünk különböző beállításait szeretnénk vizsgálni”

-tette hozzá Szádeczki István.

Cégük egyik alapelve az oktatás, nem pedig egy vasdarab értékesítése.

„Először is szeretnénk megtalálni a problémát, hogy milyen problémával találkozik a termelő, erre keresünk megoldást, és ehhez kapcsolunk egy eszközt”

-emelte ki a cég termékfelelőse.

Tervben van még két másik céggel is az együttműködés. Az egyik a tankert mellett lévő Zöldségcentrum, akik algakísérleteket folytatnak, és a végső fázist a tankertben szeretnék elvégezni.

A másik az úgynevezett aquapónia rendszer telepítése. Ez a rendszer egy tartályt tükröz, amiben halak vannak, és a vizét egy fóliaház tisztítja. A paprika és paradicsom palánták a halak ürülékei mellett nőnek fel. Zárt rendszerről van szó.

Az igazgató elmondása szerint ezek a technológiák a piaci bevezetés előtt állnak, és az utolsó tesztelési fázist ismerhetik meg a Galamb diákjai.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest