A korábbi toronycsúcsdísznek, állapota miatt szükségessé vált a cseréje; új kereszt készült a Váll-Ker Kft. segítségével és Zentai István munkájával. A keresztalmába időkapszulát is tesznek a jövőnek szánt üzenettel, amely mellé a korábbiakat is visszahelyezik majd. A megújított jelkép a templom szeptemberi búcsúünnepén kerül a helyére.

Mint arról augusztus elején tudósítottunk, kosaras emelővel vették le 18 méteres magasságból a bogárzó templom keresztjét, amely igen rossz állapotban volt. A 60 éves toronycsúcsdísz több helyen megrepedt, és a tartófája elkorhadt, így szükségessé vált a cseréje. Az új jelkép rozsdamentes, lézervágott anyagának biztosítását és a mérnöki teendőket a Váll-Ker Kft. vállalta. – A cégünk 29 éve van jelen a városban. A megalapítás óta törekszünk arra, hogy ne csak egy termelő vállalat legyünk, hanem szerves részét képezzük a makói közösségnek. Támogatunk civil szervezeteket és egyesületeket is – avatott be motivációikba Nagy Mihály. A kft. igazgatója megosztotta, jó érzés volt számukra megtudni, hogy a korábbi kereszteket is felajánlásokból készítették el és most ezen segítségadók köréhez csatlakozhatnak. Bár kihívás volt számukra a feladat, de szívesen vállalták és sikerrel is tudták teljesíteni, hála a szakembereik tudásának.

Közülük Zentai István négynapos, intenzív munkával tett eleget a felkérésnek. – Szerettem volna tiszteletet adni az őseimnek, akik sokat jártak Bogárzóba, de már nem élnek – vallott érzéseiről a kivitelezést végző szakember, aki számára az igazi visszajelzést majd a látogatók elismerő tekintete és öröme jelenti az új jelkép láttán.

Ami várhatóan messziről látszódni fog, hisz mint azt Farkas Szilárd gondnok elárulta, a templom tájolása miatt a napsütés kiválóan és hosszan ragyogtatja majd a torony ékességét.

Pálfai Zoltán az átadáskor köszönetet mondott a felajánlásokért; elmondta, a bogárzói templom egész története az összefogások, a közösségi és egyéni önzetlen segítségadások mentén formálódott.  A régi toronygombban a levételt követően két időkapszulát találtak, benne három tekercset, amelyek közül egy építéskori, tehát 1907-es, a másik kettő pedig a későbbi felújításkor, 1959-ben íródott papírlap. – Hagyományosan a mindenkori plébános utalást tett rajtuk a korszerűsítés körülményeire, az időjárásra, leírta a mesteremberek és segítők neveit, valamint a költségeket is – ismertette a tartalmakat az egyházközség vezetője. Pálfai atya hozzátette, a dokumentumokat a mostani keresztcseréről tanúskodó szöveggel együtt visszahelyezik majd az új keresztalmába, így abban ezentúl négy feljegyzés lesz.

A templom szeptember 5-ei búcsúján, Szent Őrzőangyalok ünnepén a szentmisét megelőzően kerül felhelyezésre és megáldásra az új kereszt Bogárzóban.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest