A kormánykritikus Átlátszó hosszú elemzést közölt a 106 választókerületről, a megyében négyből csak egy olyan van, ahol nagy valószínűséggel győz a kormánypárt a portál szerint, ez éppen Lázár János körzete.

A mai nappal megkezdték az ellenzéki pártok jelöltjei az aláírásgyűjtést az előválasztásra, amelynek a végén számításaik szerint minden választókerületben egy, közös jelölt áll majd szemben a Fidesz-KDNP jelöltjével a 2022-es országgyűlési választáson.

Az ellenzéki szavazók évek óta nyomás alatt tartják a pártokat, hogy a sorozatos kudarcaik legfőbb okát ugyanis a széttagoltságban, a túl sok, egyszerre egymás és a Fidesz ellen is küzdő pártban látják.

Az Átlátszó.hu nemrég összeállított egy részletes interaktív elemzést, amelyben mind a 106 körzetet megvizsgálta az erőviszonyok alapján, ehhez pedig elsősorban a 2018-as választási eredményeket vette figyelembe, mivel mint írják „a három év során készített közvélemény-kutatások összképe, illetve az azóta tartott két általános választás (az európai parlamenti és az önkormányzati választás) eredménye az országos helyzetet tekintve radikális változást nem mutat.”

A portál először is összeadta az ellenzéki jelöltekre leadott összes szavazatot, ezt vetette össze a kormánypártra érkező voksokkal, ami alapján a Fidesz-KDNP 54 választókerületben lenne fölényben, az ellenzék pedig 52-ben, azonban arra is felhívják a figyelmet, hogy az ellenzéki kommunikációval szemben „számtalan példa bizonyítja, valamint a józan ész is azt vetíti előre, hogy nem lehet mechanikusan összeadni a korábbi eredményeket”.

A választókerületek erőviszonyainak részletesebb elemzése után az Átlátszó.hu azt a következtetést vonta le, hogy „amennyiben nem változnak drámaian az erőviszonyok, akkor arra lehet számítani, hogy ahol tíz vagy annál nagyobb százaléknyi a különbség valamelyik politikai erő javára, ott az szinte biztosan nyerni is fog, ahol 5-10 százalékos az előny, ott meg nagyon valószínű.”

Utóbbi kategóriába tartozik a Csongrád-Csanád megye 4-es választókerülete is, vagyis Hódmezővásárhely és Makó térsége. A 2018-as eredmények alapján itt Lázár János (Fidesz-KDNP) 29.534 szavazatot kapott, míg a második Kiss Attila (Jobbik) 20.940-et. Látható azonban az is, hogy

ha az ellenzéki pártok jelöltjeire leadott szavazatokat összeadjuk, a térség jelenlegi országgyűlési képviselője akkor is több mint 3300 szavazattal (5,89%) nyert volna 2018-ban.

Figyelemre méltó emellett, hogy Lázár János a 2014-es választásokhoz képest négy év alatt mintegy 30 százalékkal tudta növelni a rá leadott szavazatok számát, a választók tehát elismerték a 2014-2018 között végzett munkáját.

Csongrád-Csanád megye négy választókerülete közül egyébként az Átlátszó elemzése szerint csak a 4-esben fog nagy valószínűséggel nyerni a kormánypárt, az 1-esben és a 2-esben egyértelmű ellenzéki győzelemre, míg a 3-asban kiélezett küzdelemre számítanak.

A portál összesen 26 olyan körzetet említ, amely eldönti a 2022-ben megvalósul e a kormányváltás, ezek a következők:

Baranya megye 4. számú egyéni választókerület (Szigetvár, Békés 3. (Gyula), Borsod-Abaúj-Zemplén 3. (Ózd), Borsod-Abaúj-Zemplén 5. (Sátoraljaújhely), Borsod-Abaúj-Zemplén 6. (Tiszaújváros), Csongrád 3. (Szentes), Fejér 1. (Székesfehérvár 1-es körzete), Győr-Moson-Sopron 1. (Győr 1.), Hajdú-Bihar 1. (Debrecen 1.), Hajdú-Bihar 2. (Debrecen), Hajdú-Bihar 6. (Hajdúböszörmény), Heves 1. (Eger), Heves 3. (Hatvan), Jász-Nagykun-Szolnok 2. (Jászberény), Komárom-Esztergom 2. (Esztergom), Komárom-Esztergom 3. (Komárom), Nógrád 1. (Salgótarján), Pest 3. (Szentendre), Pest 11. (Dabas), Somogy 4. (Siófok), Szabolcs-Szatmár-Bereg 2. (Nyíregyháza 2.), Vas 1. (Szombathely), Veszprém 1. (Veszprém), Veszprém 2. (Balatonfüred), Veszprém 3. (Tapolca), Zala 3. (Nagykanizsa).

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest