Tóthné Döme Mária és Hadik György vehették át az elismeréseket, a nyugdíjba vonuló Kotormán István református lelkipásztort is köszöntötték a városi ünnepségen.

Zászlófelvonással kezdődött a makói ünnepség, majd a vendégek a Városháza dísztermében vettek részt az augusztus 20.-i városi ünnepségen, amelynek keretében az idei díszpolgári címeket is átadták.

– Szent István szerint erős, türelmes, alázatos, mértékletes és szelíd erényeket elsajátítva és gyakorolva lehetünk csak teljes emberek. Nem bízta a véletlenre a szolgálatát, államalapító szent királyunk országépítő tettei mellett nem szűnt meg alázattal leborulni rendszeresen a legnagyobb király, a magyarok és minden nemzetek Istene előtt. – fogalmazott ünnepi beszédében Farkas Éva Erzsébet.

A térség országgyűlési képviselője kiemelte, Szent István nagysága abban állt, hogy felismerte: a magyar érdeket akkor lehet hatékonyan képviselni, ha egyenrangú partnerévé válunk azoknak a hatalmaknak, amelyek a világ és Európa történelmét írják.

Csatlakozott a Nyugathoz, ám annak mégsem behódolva önálló magyar államot alapított, amelyet igyekezett úgy megerősíteni, hogy az jövő álló legyen, egyensúlyba hozta a szövetségi politikát, és a nemzeti érdekérvényesítést.

– Ha végig tekintünk az elmúlt évezred magyar történelmén, azt látjuk, hogy Magyarország mindig akkor gyarapodott és erősödött, amikor ezt az egyensúlyt képes volt megtartani. Márpedig ezt a törékeny egyensúlyt csak olyan vezetés tudja megtartani, amely képes elérni, hogy a szövetségesek egyenrangú partnerként, nem pedig csatlósként, vagy tartományként tekintsenek ránk. – mutatott rá Lázár János.

Hozzátette: ha a Kádár rendszer alatt módszeresen belénk nevelt, és a rendszerváltást követő első évtizedekben is tovább erősített kissebségi komplexussal ülünk a tárgyalóasztalhoz, akkor nem tudjuk érvényesíteni a magyarok érdekeit.

Az ünnepségen adták át az idei díszpolgári címeket is, amelyet Hadik György önkormányzati képviselő és Tóthné Döme Mária, néptáncpedagógus, a Maros Táncegyüttes művészeti vezetője vehetett át.

Hadik György méltatásában elhangzott, 1978-ban a Szegedi Orvostudományi Egyetemen avatták orvosdoktorrá, szülei halála után hazaköltözött Makóra, azóta megszakítás nélkül a Csongrád-Csanád megyei Egészségügyi Központ Makói Kórházának sebészetén dolgozik, 1990-ben lett főorvos.

2018-ban kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként az Emberi Erőforrások Minisztériuma kitüntető oklevelét vehette át. Jelenleg is dolgozik nyugdíjasként, és teljes értékű, aktív, ötletdús tagja a sebészeti osztály közösségének.

A 2019-es önkormányzati választások alkalmával már jól látszott, hogy a Fidesz Makón a jelöltállítás során komoly fiatalításba kezdett, ami úgy tudjuk 2024-ben is folytatódni fog, így Hadik Györgynek valószínűleg ez lesz az utolsó ciklusa önkormányzati képviselőként.

Tóthné Döme Mária néptáncpedagógus volt az, aki újjá szervezte a Maros Táncegyüttest, miután az kis híján feloszlott. A néptánccsoport elsődleges célja kezdetben az utánpótlás nevelése és a létszám bővítése volt. A Maros Táncegyüttes most 40 éve töretlen sikerrel tevékenykedik, nemzetközileg is elismert hírnévre tett szert, több szakmai elismerést, helyezést, minősítést is elértek.

Tóthné Döme Mária 1996-ban Makó Város Közszolgálatáért kitüntetésben részesült, 2002-ben a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemérmét vehette át. 2012-ben Makó Város Közművelődéséért részesült elismerésben, majd ugyanebben az évben az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület Pedagógiai Életműdíját ítélték oda számára. 2016-ban Makó Város Érdemérem kitüntetést vehetett át.

– A közösségben betöltött szerepével, tanári elhivatottságával példát mutat mindenki számára. Életműve és személye igazi kincs a magyar pedagógus társadalomban. – hangzott el a méltatásában.

Az ünnepségen köszöntötték a nyugdíjba vonuló Kotormán István református lelkipásztort is, aki szintén Makó díszpolgára, ezt az elismerést 2017-ben vehette át munkásságának elismeréseként.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest