Jobb a valóság Magyarcsanádon és még jobb Nagylakon, mint az a koronavírus védettségi igazolványok lakosságarányát mutató táblázatból kitűnik. Oltani jelenleg már a 12 éven felülieket is lehet, s aki korábban ezt kérte, szinte mindenki megkapta.

Tegnap megírtuk, hogy augusztusig – derült ki a Szél Bernadett országgyűlési képviselő a Fővárosi Kormányhivataltól kapott adataiból – országosan 6 millió 560 ezer 942 védettségi igazolványt postáztak ki azoknak, akik vagy felvették a koronavírus elleni védőoltást, vagy igazoltan felgyógyultak a Covid-fertőzésből. (Egyébként köztük jellemzően sokkal többen vannak a védőoltást megkapottak.)

Bár a Csongrád-Csanád megyei átlag 66,7 százalék, a makói járás több települése is messze elmarad ettől. A legrosszabb a helyzet Magyarcsanádon, ahol az 1450 lakos közül, csak 525-en kapták meg a védőoltást, s ez csak a helybéliek 36 százalékát jelenti. Szomorú az arány, csupán 42 százalék a 602 lélekszámú Királyhegyesen, ahol csupán 254-en, illetve szintén 42 százalék az 527 lakosú Nagyéren, ahol 222-en kapták meg a védettségi igazolványukat.

A többi kistelepülésen sem éri el a védettség a megyei átlagot sem, ahogy az az alábbi táblázaton látszik.

A Telex összeállítása.

– Félek a tűtől! Félek a szövődményektől! Annyi rosszat hallottam az oltásról! Az influenzába többen halnak bele! Vigyázok magamra! Csak az öregek halnak meg benne! Isten büntetése ez! – ezeket a kifogásokat hallottuk azoktól a kistelepüléseken, akik még a kötelező köztéri maszkviselés idején is az orruk alatt hordták azt. A többségének névtelenséget kérők közt olyan is akadt, aki felült a főleg a Facebookon terjedő oltásellenességnek/butaságnak/szimpla hülyeségnek/álszakértőknek, s akadt aki azt mondta, hogy nincs is vírus, mert nem is lehet látni. Igaz hozzátette, hogy csak három osztályt végzett, köztük két elsőt.

– Hülyeségnek tartom a magyarcsanádi 36 százalékos átoltottsági adatot, azért, mert az információim szerint a 60 év fölöttiek több mint 90 százaléka be van oltva, de a pontos adatokat háziorvos képviselőtársam tudja – reagált az adatra Farkas János polgármester, aki hozzátette dr. Aboul-Hosn Hussein a megyei kormányhivataltól is kapott egy elismerést. – Szél Benadett azt akarta ezzel a táblázattal megmutatni, hogy nem működik Orbán Viktor oltási rendszere.

– Magyarcsanádon majdnem az összes egészen pontosan 520 regisztrált beteget beoltottam, s ők biztos megkapták a védettségi igazolványt. Csak azokat nem tudtam beoltani, akik nemrégiben átestek a koronavíruson és még nem kaphatnak vakcinát, vagy akiknek más betegségük miatt nem lehet beadni vagy külön kívánságuk van az oltással kapcsolatban. Ezért tartom nagyon alacsonynak a 36 százalékot. A helyzet biztosan sokkal jobb. Nagylakon pedig még ennél is jobb az oltottak aránya, ott szinte mindenki megkapta a vakcinát – mondta a magyarcsanádi és a nagylaki betegeket is ellátó dr. Aboul-Hosn Hussein háziorvos. Aki a járvány elleni küzdelemben végzett kiemelkedő munkájáért megkapta a Csongrád-Csanád megyei Kormányhivatal elismerő oklevelét.

Magyarcsanádon élők közel harmada egyébként 18 éven aluli, s közülük csak a 12-éven felüliek vehetik fel – szülői engedéllyel – az oltást.

Aki a második oltását legalább négy hónapja megkapta, az a harmadikért is regisztrálhat a koronavirus.gov.hu oldalon .

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest