Nagyboldogasszony ünnepén gyógyfüveket, virágokat áldottak meg és osztottak szét Bogárzóban. A hagyományteremtő szándékkal rendezett alkalmat egy komolyzenei koncert vezette be, majd görögkatolikus liturgiát mutattak be a templomban.

Az egykor virágzó bogárzói tanyavilág templomában hagyományosan három szentmisét tartottak minden esztendőben: a címünnepen, Szent Antal napján, az oltárképet adományozó művész emlékére Lajos napon, valamint a nagybúcsún, Szent Őrzőangyalokkor. A közelmúltban nem csak számos építészeti fejlesztés történt a helyen, de a lelki megújítás is fontos céllá vált. – Nem könnyű feladatként, szeretnénk a közösségi életet itt felpezsdíteni. Ennek részeként régi szokásokat is fel akarunk újra fedeztetni, ami erre a vidékre mindig is jellemző volt. Ilyen a Szent György-napi állatkihajtás, Péter-Pálkor az aratás kezdete, a terményáldás, a pásztorok ünnepe, a halottak napi megemlékezés – avatott be terveibe Farkas Szilárd.

A hely gondnoka elmondta, rendkívül fontosnak tartja a hagyományok őrzését, amelyek fontos értékeket közvetítenek a mai kor embere számára is. – Nagyboldogasszonykor mindig virágokat áldottak meg, ilyenkor szedték a gyógyfüveket is. Ezt az ünnepet korábban annyira fontosnak tartották, hogy munkaszüneti nap is volt – tudtuk meg az alkalom szervezőjétől, aki családjával együtt gyógynövényeket gyűjtött és felékesítette a bogárzói templomot. Utóbbiban Dóri Péterné, Szilvia virágkötő is segítségükre volt egy szép oltárdísszel.

Az elkészített csokrokat Baranyi-Bozi Károly áldotta meg. – Ez az utolsó nagy ünnepünk az egyházi évben. Az, hogy görögkatolikus Szent Liturgiát mutatunk be most, mély kifejezése a Mária tiszteletnek, amely minden ember szívében ott van. Hiszen az első ölelést, az első csókokat édesanyánktól kaptuk – mondta a görögkatolikus áldozópap, aki Bogárzót nagyon alkalmas helynek tartja zarándoklatok végzésére is.

A mai napon a kis templom és környezete valóban a lelki feltöltődés színtere volt. A szentmisét és megáldott virágok kiosztását egy komolyzenei koncert előzte meg, Szigeti Katalin és Sándorné Szabó Márta hegedű-, valamint Kolbné Dancsik Nóra zongorajátékával. – Régi barátság fűz bennünket össze, de most hárman először lépünk fel együtt. Nagyon örültünk a lehetőségnek, annak, hogy kedves környezetben, családias, barátságos hangulatban születhetett meg ez az örömzene – lelkesedett Szigeti Katalin. A hegedűművész elárulta, igyekeztek színes repertoárral készülni és kinyitni az emberek szívét, szeretetet közvetíteni a muzsikájukkal.  

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest