Erről rendkívüli ülésén döntött a magyarcsanádi képviselő-testület. A 15 éves Bélát és a 16 éves Józsi szerdán helyezik örök nyugalomra a helyi katolikus, illetve a román ortodox temetőben.

A két tragikus körülmények közt elhunyt fiú családjának 150-150 ezer forintos támogatást nyújt a község önkormányzata – döntött róla rendkívüli ülésén a magyarcsanádi képviselő-testület.

Mint arról beszámoltunk, a rendőrség közölte, hogy eddig tisztázatlan körülmények között augusztus 10-én délután egy Magyarcsanád és Apátfalva közt lévő bányatóba fulladt két helybeli fiatal fiú. A Makói Rendőrkapitányság vizsgálja az eset körülményeit.

Több magyarcsanádi is úgy tudta, hogy a 15-16 éves középiskolás fiúk, akik osztálytársak voltak a helyi általános iskolában, szülői engedély nélkül mentek fürödni az egyébként veszélyes, gyorsan mélyülő és hideg vizű bányatóhoz, ahol a tragédia történt. Egyikük édesapja, amikor megtudta, hogy a gyerekek valószínűleg a bányatóhoz mentek,utánuk indult. Az egyik gyerek vízfelszínen lebegő holttestét ő húzta partra, a másik fiú holttestét vízimentők és búvárok segítségével emelték ki este 8 körül. Előtte azt gondolták, hogy társa a tragédiája miatt megijedt és elfutott, így helikopterrel is keresték. a vízben pedig szonárral kutattak utána

A Magyarcsanádért Egyesület a magyarcsanádi önkormányzat támogatásával gyűjtést indított az apátfalvi bányatónál történt tragédia áldozatai temetési, illetve a gyászoló családok egyéb felmerülő költségei fedezésére.

Az adományokat a Magyarcsanádért Egyesület 56900130-10060311-es számú bankszámlájára várják. A közleménybe kérik beírni: családok támogatása. A készpénzes felajánlásokat a magyarcsanádi községházán elhelyezett gyűjtődobozban lehet elhelyezni, legkésőbb augusztus 19-éig.

A képviselők a rendkívüli ülésen a Székkutasi Településfejlesztési Nonprofit Kft-t bízta, meg, a 200 millió forintos belvízvédelmi munkálatok projektmenedzseri feladatainak ellátására, miután a három pályázó közül ez adta a legkedvezőbb, 4 millió 991 ezer 100 forintos ajánlatot. A másik két pályázó, a Városgazda Kft. 6 millió 350 ezer forintért, míg a Békés-Bihar Településfejlesztési és Nonprofit Kft, 5 millió 300 ezer forintos árajánlatot adott be.

A testület döntött arról, hogy a belterületi járdák felújítására elnyert 16 millió 998 ezer 876 forintos, 2 millió 999 ezer 801 forint önerővel megfejel pályázat projektmenedzsmenti feladataira a legkedvezőbb árajánlatot adó DAMI Dél-Alföldi Mérnöki Iroda Kft.-t bízza meg, az árajánlatában foglalt, összesen bruttó 829 ezer 310, azaz nyolcszázhuszonkilencezer-háromszáztíz forint értékben.

A képviselők határozatot fogadta el arról, hogy a fenti járdaprogram kiviteli munkálataira a legkedvezőbb árajánlatot benyújtott MATÜF Kft.-t bízza meg az árajánlatában foglalt, összesen bruttó 19 millió 325 ezer 943, azaz tizenkilencmillió-háromszázhuszonötezer-kilencszáznegyvenhárom forint értékben.

A testület módosította a község idei költségvetését, így ebben az esztendőben összesen 535 millió 100 ezer 317 forint bevétellel és ugyanennyi kiadással számolnak.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest