Mint arról már előzetesen írtunk, a hétvégén falunapot rendeztek Pitvaroson. A tegnapi világi események után ma a vallási és az önkormányzati programok következtek.

Korábban már hírt adtunk a pitvarosi templom felújításáról, miszerint az első Csongrád-Csanád egyházmegyei klimatizált templomaként írta be magát a történelembe. A falunap alkalmából ma a Nagyboldogasszony-templom felújítása tiszteletére 10 órától ünnepi, búcsúi hálaadó szentmisét tartottak, amit Kiss-Rigó László Szeged-Csanád egyházmegye megyés püspöke celebrált.

Radó Tibor polgármester elmondta, hogy náluk különösképpen nagy közösségépítő erővel bír a templom és a vallás. Pitvaros lakossága szinte teljes egészében érintett volt a második világháború utáni csehszlovák-magyar lakosságcserében. Az 1947 tavaszán Szlovákiából áttelepített magyar lakosság első dolga volt, hogy megkeressék Pitvaroson a katolikus templomot. Sikertelenül. Ennek hiányában már a megérkezés napján kinézték az építendő templom helyét, és elindultak a folyamatokat.

„A közösségünk szempontjából nagy jelentősége van templomunknak. Régóta vártunk arra, hogy felújítsuk”

-tette hozzá Kasuba Róbert pitvarosi plébános.

Ő is kitért arra, hogy erős kötődés van a hívek és a templom között. Főleg a lakosságcsere miatt.

„Eredetileg bezárt kápolnákból és templomokból érkezett a belső berendezés a templomba. Az akkori atya, Kiss Ferenc megszerezte ezeket, az ablakok és ajtók zsinagógákból származtak. A felújítás előtt tehát a berendezés nem volt egységes, és most azt szerettük volna elérni, hogy valamilyen szinten egységes legyen”

-egészítette ki a plébános.

Az egyházmegye és Lázár János képviselő úr segítségével csaknem 35 millió forintnyi forrást tudtak szerezni a felújításra, amit később az egyházmegye kiegészített, így létrejöhetett a teljes, 48 milliós beruházás. A csanádalberti templomot is hasonlóképpen fel fogják újítani.

A plébánostól azt is megtudtuk, hogy hivatalosan több mint 800 ember tartozik az egyházi közösséghez, de élő kapcsolatot 200-250 hívő tart. A látogatottság a pandémia előtt 50-60 fő volt, a vírus miatt ez egy kicsit lecsökkent.

A hálaadó szentmise keretén belül kiosztották a Kiss Ferenc-díjakat is. A kitüntetés azoknak kár, akik hosszú ideig sokat tettek az egyházi életért. A plébános elmondása szerint ez egy egyházi díszpolgári címnek felelne meg.

„Hálás vagyok, hogy pitvaros közössége megélte azt, hogy felújították templomunkat. Számunkra sokat jelent ennek a templomnak a története. A családom személyesen is aktív részese volt az eseménysoroknak. A nagyszüleim már az áttelepítés napján az elsők között keresték a helyet a katolikus templomnak”

-ismertette a polgármester.

Radó Tibor hálát adott a plébánosnak és az egész egyházközösségnek, hogy ezt az egész felújítást véghez tudták vinni.

A mai eseményeken megkoszorúzták a templom előtti emléktáblát is, amin a kitelepített családok nevei szerepelnek.

Az idei díszpolgári címet Lehoczki Anna, a pitvarosi szlovák nemzetiségi önkormányzat elnöke vehette át a polgármestertől.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest