Mobilházakra kértek előleget, persze azokat soha sem szállították le a megrendelőknek. A csalótriót kedden a fővárosban fülelték le.

A feltételezett elkövetők 2020 óta az országban több száz gyanútlan érdeklődőt tévesztettek meg online vásárlás során. A páros és társuk mobilházakat hirdettek, majd azok kiszállítása előtt az áldozatoktól előleget kértek vásárlási szándékuk biztosítékaként, akik jóhiszeműen el is utalták a pénzt. Volt, aki 100 ezer forintot, de volt olyan is, aki csaknem 1 millió forintot fizetett ki a csalóknak, a kívánt termék azonban nem jutott el a megrendelőkhöz, majd a megadott telefonszámon már elérhetetlenek voltak a szélhámosok is.

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Osztálya, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Felderítő Főosztálya és a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság egyenruhásai és nyomozói közösen fogták el a triót 2021. augusztus 3-án este Budapesten.

A feltételezett elkövetőket előállították a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányságra, ahol -őrizetbevételük mellett- üzletszerű csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult ellenük eljárás. A nyomozók az illetékes ügyészségen kezdeményezték letartóztatásuk indítványozását.

Az áldozattá válás elkerülése érdekében a rendőrség kéri, fogadják meg az alábbi tanácsokat:

– Mivel internetes vásárlás esetén az eladó és a vevő nem találkozik egymással, a vevő a fizetést megelőzően nem látja a terméket. E tény miatt az internetről történő vásárlásokkor mindig kellő körültekintéssel kell eljárni!

– A megrendelés előtt mindenképpen javasoljuk, hogy ellenőrizzék le, az adott webáruház „valódiságát”.  A törvényesen működő webáruházak rendelkeznek adatvédelmi szabályzattal, vagy az üzletszabályzatuk kitér a személyes adatok védelmére és meghatározza a vásárlás legfontosabb feltételeit (pl. fizetési és szállítási módok, feltételek). Ezek az információk a legtöbb esetben a kezdőoldalon helyezkednek el.

– Bankkártyával történő fizetés esetén lehetőség szerint olyan webáruházban vásároljunk, amelynél a fizetés valamely banki oldalon keresztül történik, így a kártyánk adatai biztonságos kapcsolaton keresztül jutnak el a bank központjába, azokat a webáruház üzemeltetője nem ismeri meg.

– Az internetes csalások elkerülése érdekében kétkedve kezeljük az olyan eladókat, akik szolgáltatásával kapcsolatosan kevés értékelést jegyeztek be az ügyfelek, vagy amelyek a piaci árnál lényegesen alacsonyabb áron kínálják termékeiket, esetleg nem valós címmel, telephellyel, vagy telefonszámmal regisztráltak.

– A magánszemélytől történő vásárlások alkalmával a konkrét megrendelés előtt célszerű a hirdetést lementeni a számítógépünkre, mivel később – amikor az áru megérkezik – a „csomagban” nem az van, ami az ajánlatban szerepelt, könnyebb annak bizonyítása, hogy az Önök tudomása szerint mire fizették ki az adott vételárat. A legjobb megoldás a személyes átvétel, de ha ez nem lehetséges, akkor az utánvétel lehetőségét kérjék.  Magánszemélytől történő vásárlás esetén soha ne utalják el a vételárat, vagy annak egy részét előre!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest