Internacionalista összefogással indult a fejenként ötszázeurós üzlet. Börtön lett a vége.

A Szegedi Járási Ügyészség indítványára a nyomozási bíró letartóztatásba helyezte azt a két albán férfit, akik a gyanú szerint  keddre virradóra 12 szomáliai illegális határátlépőt próbáltak Ausztriába csempészni.

A megalapozott gyanú szerint a gyanúsítottak 500 euró fejében elvállalták, hogy a magyar-román államhatár mellől Ausztriába, közelebbről Sopron környékére szállítanak illegális határátlépőket. Az ismeretlen személyektől kapott megbízás alapján 2021. július végén repülővel érkeztek Budapestre, majd ott egy személygépkocsit vásároltak és augusztus 3-án, reggel, a magyar-román határ felé indultak. Reggel 7 órát röviddel megelőzően mobilalkalmazásokon kapott instrukciók és koordináták alapján Kiszombor külterületén a gyanúsítottak felvettek az autóba 12 szomáliait, akiket az embercsempészek röviddel azt megelőzően juttattak át a zöldhatáron.

A gyanúsítottak által szállított személyek az ország területére történő belépéshez és az ország területén tartózkodáshoz szükséges feltételekkel nem rendelkeztek. A gyanúsítottak ezután elindultak Ausztria irányába, amikor a helyi határrendészeti kirendeltség járőrei igazoltatás alá vonták a személygépkocsit, majd a gyanúsítottakat előállították.

Az államhatár átlépéséhez vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt indult eljárásban a járási ügyészség a szökés, elrejtőzés, valamint az eljárás meghiúsításának veszélyére figyelemmel tett indítványt mindkét férfi letartóztatásának egy hónapra történő elrendelésére.

A bíróság az ügyészi indítványnak helyt adva mindkét gyanúsított letartóztatását elrendelte. A bíróság végzése az egyik gyanúsított vonatkozásában végleges, míg a másik férfi a szabadlábon történő védekezés érdekében fellebbezést jelentett be.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest