A „marosmenti Konstantinápoly” kulturális rendezvénysorozat nyáresti beszélgetéseinek második állomásán Halász Judit színművésszel beszélgetett Farkas Éva Erzsébet polgármester csütörtök este.

Halász Judit, Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a Páger Antal-színészdíj első (2002) díjazottja volt a Páger-estek vendége.

A beszélgetésen, amelynek a városháza díszterme adott otthont, Farkas Éva Erzsébet polgármester felidézte, a „marosmenti Konstantinápoly” elnevezés József Attilától ered, aki egy levelében nevezte így Makót, amelyet Espersit Jánosnak címzett.

Mint rámutatott, az idei évben a Páger-díj átadása elmaradt, de várhatóan szeptember 26-án találkoznak az idei díjazottal, Básti Julival.

Halász Judit a polgármester kérdésére válaszolva a díjak fontosságáról beszélt elsőként, amely kapcsán elmondta, a színészek, előadók akkor is csinálják, hogyha nem is fizetnének érte, amelyet eleinte ki is használtak a szakmájukban, számára is volt olyan szerep, amelyet akkor is eljátszott volna boldogan, ha semmit nem fizettek volna érte.

– A díjak nagyon jók, de nem határozzák meg az ember életét és a teljesítményét. Egy dolgot határoznak meg, hogy megmutatják azt az utat, hogy jó helyen járunk. Ha sokan eljönnek egy előadásra, amit én tartok, például énekelek, családoknak, ma már nem annyira csak gyerekeknek, és sokan összegyűlnek egy helyen, és megtelik a ház, akkor az nekem díj, siker, az a legnagyobb öröm – mutatott rá a színművész, aki azt is elárulta, miért szerette volna ezt a pályát választani.

– Amikor a férjem száz évvel ezelőtt megkérdezte tőlem – egy főiskolára jártunk, ő végzett, én kezdtem – hogy miért akarok színész lenni, mit akarok, mint színész? Azt mondtam neki, hogy szeretnék örömet szerezni az embereknek, és ez a mai napig is így van – emelte ki a beszélgetés során Halász Judit.

A teljes beszélgetést az alábbiakban tekinthetik meg:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest