Csütörtök este az FC Barcelona bejelentette a hivatalos honlapján, hogy Lionel Messi nem hosszabbítja meg június végén lejárt szerződését, pontosabban nem ír alá újat, és távozik a csapattól.

Annak ellenére, hogy a klub és a játékos egyezségre jutott, és kölcsönösen szándékukban állt az új szerződés mai aláírása, ez pénzügyi és strukturális akadályok miatt nem történhet meg – olvasható a rövid közleményben.

A katalán klub a spanyol szövetség szabályzatára hivatkozik, hozzátéve, hogy mind Messi, mind a klub mélységesen sajnálja, hogy szándékukkal ellentétben nem folytatódhat a közös munka.

A Barca „tiszta szívből” köszöni Messi szolgálatait, hozzájárulását a klub még hatalmasabbá válásához, és sok sikert kívánt neki a folytatáshoz.

A Barcelona közleménye nem részletezi, konkrétan milyen pénzügyi okokról van szó, de szinte biztosra vehető, hogy Messi szerződtetését és a spanyol élvonalbeli bajnokságban való részvételhez szükséges pénzügyi fair play szabályok teljesítését egyszerre nem tudta tető alá hozni a súlyos – spanyol lapértesülések szerint több mint egymilliárd eurónyi – adósságot cipelő klub.

A bejelentés abból a szempontból mindenképpen meglepő, hogy a spanyol első osztályú labdarúgó-bajnokság és a CVC nevű befektetési alap minap kötött rendkívül jövedelmező szerződésének lényegét sokan abban látták, hogy a jelentős veszteséget felhalmozó klubok, például a Real Madrid vagy a Barcelona, mégis regisztrálhatnak új játékosokat – a spanyol sajtó egy része arra készült, hogy csütörtökön bejelentik Messi újbóli barcelonai szerződtetésének hírét.

Az első helyi sajtótalálgatások szerint vagy arról van szó, hogy az új ligaszerződés nyomán a klubokhoz kerülő pluszbevételből nem fordítható annyi játékosok szerződtetésére és bérezésére, amekkora összeg egy Messi kaliberű labdarúgó megtartásához szükséges, vagy ha mégis, akkor ahhoz feltételként a Barcának le kellene mondania az európai Szuperligában való részvétel tervéről – amit a klub nem tehet meg.

Összefügg a történettel, hogy csütörtök este előbb a szintén Szuperliga-érdekelt Real Madrid, majd a Barcelona is hivatalos közleményt jelentetett meg arról, hogy nem támogatja a Liga és a CVC közötti megállapodás elfogadását.

Az, hogy hol folytatja az argentin világklasszis, egyelőre a jövő zenéje, de ismert, hogy a Paris Saint-Germain – soraiban a régi baráttal és csapattárssal, Neymarral – nem kis áldozatra lenne hajlandó a szerződtetése érdekében.

Forrás és kép: nemzetisport.hu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest