Sonkoly Tibor kiállításának vasárnapi megnyitójával elkezdődött a XIV. Natura Marosmenti Művésztelep, amelynek vezetője, Karsai Ildikó vezetett körbe minket a szimpóziumnak otthont adó Erzsébet-házban. 

Vasárnap délután ünnepélyes keretek között nyílt meg Sonkoly Tibor festőművész, a művésztelep résztvevőjének bemutatkozó tárlata a Levéltár Galériában, amely az idei művésztelep nyitánya is volt egyben. 

Mint Karsai Ildikó rámutatott, az idei évben rövidített intervallumban, szimpózium formájában valósul meg a négynapos művésztelep, 13 művész részvételével.

– Minden évben van egy javasolt témája a művésztelepünknek, az idei Weöres Sándor Csend című verséhez kapcsolódik, ami ugyanakkor egy nagyon kedves és a művésztelepünket kezdettől fogva támogató szponzorunk elvesztése, és az ő – Varga Sándor – emlékére is szeretnénk ezt megidézni – emelte ki Karsai Ildikó. 

Mint megtudtuk, szeptember 25-én egy kiállítás megnyitását is tervezik a Hagymaház aulájában, ahol a négy nap alatt elkészült, illetve folyamatban lévő alkotásokat mutatnák be. A várhatóan három hétig megtekinthető tárlaton ráadásul nemcsak a résztvevő tizenhárom, hanem további két alkotó munkái is láthatóak lesznek, akik végül nem tudtak részt venni a szimpóziumon. 

– A pandémiától függetlenül is tartottuk a kapcsolatot, a találkozás, a beszélgetések, az emailváltások folyamatosak, és pont, hogy a tavalyi telep nem jöhetett létre, úgy gondolom, hogy még jobban  megerősítette az egymás iránti érdeklődést, igényt, hogy tudjunk egymásról, ki mit dolgozik – árulta el a művésztelep vezetője. 

Karsai Ildikó érdeklődésünkre továbbá azt is elmondta, hogy bár az idei évben új tagot nem köszönthetnek a művésztelep résztvevői között, de egyre többen szeretnének csatlakozni a művésztelep csapatához, a magyar képzőművészet emblematikus figurái közül is. 

A XIV. Natura Marosmenti Művésztelepen történő látogatásunk során Sonkoly Tiborral, a vasárnap megnyílt Rejtőzködő valóság kiállítás alkotójával is beszélgettünk – mindezt hamarosan külön cikkben olvashatják hírportálunkon!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest