A szokott méltósággal, de csendesebb keretek közt tartották ma meg az apátfalvi Langó-kápolna búcsúját. A Havas Boldogasszony tiszteletére felszentelt kicsi templom ünnepén kereszteltek meg egy kislányt, Borit is.

Egy kis oázisnak számít a csanádpalotai út mentén a festői szépségű neogótikus kápolna, amelyet fogadalomból építtettek. A legenda szerint 1900-ban a helyen álló kereszt tövében találta meg az apátfalvi Langó Mátyás és felesége, Szigeti Rozália a vihar idején eltűnt fiukat. A csodás rátalálás éppen Havas Boldogasszony ünnepének előestéjén történt, így a kápolnát a Szűzanya tiszteletére szentelték fel. A vallásosság mellett, a közösség összetartó erejéről tanúskodik az, hogy a kőkerítéses, színes üvegablakos kis templom a mai napig kedvelt ájtatossági helynek számít. Emellett az utazók megállóhelye és népszerű fotótéma is az erre látogatók körében.

Az ősi hagyományokat tovább éltetni érkezett ma közel száz ember is a kápolnához, ahol a búcsús szentmisét Jánosi Szabolcs mutatta be. – Amikor eleink megépítették ezt az épületet, nem a maguk dicsőségére tették azt, hanem háláadásul. Az Istennek ajánlották, és az eltelt egy évszázad alatt teleimádkozták a falait. Nekünk is ezt kell tennünk és továbbadnunk utódainknak, hogy mindig legyenek jólelkű emberek, akik ide elzarándokolnak és kéréseiket a Szűzanya lábához helyezik – emelte ki szentbeszédében az ünnep kapcsán az apátfalvi plébános.

Szabolcs atya a példamutatás fontosságára is felhívta a jelenlévők figyelmét, mert a templombúcsún kiszolgáltatta a keresztség szentségét is. – Az igazán maradandó kincsek és értékek szívből fakadnak, az ember lelkében vernek gyökeret, és hoznak bő termést. Nagy értéke van, ha felnőttként hiteles és követendő példát adunk a fiataloknak – hangsúlyozta, majd az Isten gyermekévé váló Borihoz is szólt: – Maradj továbbra is vidám, jó kedélyű és szófogadó kislány, őrizd meg lelkedben az őszinteséget, szüleid érted hozott áldozatait ne felejtsd el soha megköszönni. Szeresd családod minden tagját és légy tisztelettudó – kérte az egyházközség vezetője a kislánytól.

A tavaly 120. születésnapját ünneplő Langó kápolnában minden évben három fontos alkalomról emlékezik meg a közösség. Búzaszentelőre és a búcsúra virágokkal, betakarításkor pedig terménnyel is felékesítik az oltárt, a templom előtti és a 16 kerítésoszlop keresztet. Utóbbi eseményre az idén augusztus 29-én, vasárnap kerül majd sor.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest