Az egyik fele már elkészült, s hamarosan sárga lesz a másik oldala is.

Idén májusban állványozták fel a földeáki Szent László templomot, hogy a belső rész megújulása után a külsejét is rendbe tegyék. Erre 15 milliót kapott az egyház.

Ez a pályázat alapvetően a templomok külső felújítására volt kiírva. A földeáki templomot tavaly és tavalyelőtt alászigetelték, illetve elkészült a belső felújítása, a villanyszereléssel együtt.

Bár korábban Laczkó István plébános nem árulta el, milyen színű lesz kívülről a templom, de aki arra jár, az meglepetten néz fel a mostanra sárgára festett falakra.

A munkálatokat egyébként nagyon gyorsan elkezdték, még azelőtt hogy megkapták volna a támogatói okiratot. Viszont már azelőtt megérkezett a levél a pályázatot kiíró a Bethlen Gábor Alapkezelőtől, miszerint a pályázat költségei idén januártól elszámolhatók.

Ezen a pályázaton szintén 15 milliót nyertek a maroslelei templom felújítására is. A maroslelei templom kisebb a földeákinál és sokkal rosszabb állapotban van. Arról több vakolat lehullott és nagyon sok rajta a bádog borítás, mely helyére rézborítást terveztek, de az nagyon megdobja az árakat. A lelei templomon egy 2016-os pályázatnak köszönhetően lett felújítva a toronyrész, olyan tíz méteres magasságtól fölfelé. Most a torony többi részét újítják fel, mert a teljes külső felújítás nem férne bele a keretbe.

Az idén is kiírta a kormány az Egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházások felhívást, ami által határon innen és túl segítik az egyházi közösséget, hogy többéves tervek válhassanak valóra. Csongrád-Csanád megye négyes választókörzetébe, azaz a hódmezővásárhelyi-makói térségbe mintegy 140 millió forint jut a keretből – Lázár János közbenjárásának köszönhetően.

A templomfelújítások befejezési határideje egyébként 2022. márciusa.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest