Széles körű összefogást teremtett a téglafal leomlása a makói Templom közben. A helyi görögkatolikusok tulajdonában lévő területen a romok eltakarítása zajlott a héten önkéntesek segítségével. Ma új drótkerítés készült közösségi munkával, amelyhez Kocsis Fülöp püspök atya is tevékenyen hozzájárult.

Mint arról korábban beszámoltunk, július 24-én éjjel kidőlt a makói görögkatolikusok templomával szembeni ingatlan téglafala. A felekezet tulajdonában álló, használaton kívüli területen a jövőben közösségi ház épülhet fel. – Régi vágyunk ennek megvalósítása, de források hiányában eddig nem kerülhetett rá sor. Önerőből az idén tavasszal elkezdtük rendbe tenni a területet, megtisztítani a gyomoktól és parkosítani, de valószínűleg a sok kúszónövény annyira körbenőtte a falat, hogy azok nélkül a múlt hétvégén a kerítés leomlott – foglalta össze az eset körülményeit Biró István. A parókus örömmel jegyezte meg, szerencsére személyi sérülést nem okozott a történés. Az anyagi kár viszont jelentős lett, a helyreállítás költségeinek fedezésére a felekezet támogatást is kért a jó szándékú felajánlóktól.

Segítség az eltelt egy hétben folyamatosan érkezett; sokan járultak hozzá pénzzel és kétkezi munkával is az újjáépítéshez. – A törmelék elszállítása és a romok eltakarítása után a megmaradt falrészeket bontottuk el. A feladatokhoz segítséget kaptunk a makói önkormányzattól és számos adakozótól, a hívektől és barátainktól is. Mintegy 300.000,- Ft gyűlt össze eddig adományként, amely a kiadások egy minimális részét fedezni tudja – tudtuk meg István atyától, aki a mai napra is közösségi munkaalkalmat hirdetett meg.

A felhívásra közel harmincan gyűltek össze, fiatalok és felnőttek is; érkeztek egyedül és egész családok is. – Annyira jó látni, hogy mindenki megtalálja a feladatát és derűsen dolgozik. Szívesen jöttem – avatott be Baranyi-Szűcs Flóra, aki Belgiumban lakik és itthoni nyaralásából szánt időt a részvételre. – Minden programra elhívnak bennünket, a gyermekeinket táboroztatják és mindig barátsággal fogadnak bennünket. Magától értetődő volt, hogy most mi is segítünk atyának és a családjának, amiben tudunk – mondta Szabóné Kanton Ildikó, aki férjével és fiaival érkezett a napra.

A terület rendezésében és az új drótkerítés elkészítésében részt vett Kocsis Fülöp érsek is. –  Örömmel látom, milyen sokan gyűltek ma össze. A baj mindig összehozza az embereket; a Jóisten úgy alkotott meg bennünket, hogy egymásra vagyunk utalva. Ebből a nem könnyű helyzetből most áldás lett. Sokat próbált, kicsi egyház vagyunk és tapasztalatból mondom, hogy a nehézségek mindig megerősítőek – emelte ki a metropolita, aki hozzátette: ha hittel élünk, akkor minden történés ajándékká válhat.

Ennek bizonyítéka lehet, hogy a fal leomlása egy álom megvalósulásának kezdetét jelentheti és egy újabb lépéssel közelebb vihet a görögkatolikus közösségi ház létrehozásához.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest