Tizenötmillióból kezdődhet meg az épület modernizálása. A falakhoz most nem nyúlnak. A képen: idősek napja a művelődési házban-

A kövegyi önkormányzat sikeresen pályázott a Magyar Falu Program az „Önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok fejlesztése – 2021” című alprogramban a helyi Művelődési Ház tetőszerkezetének felújítására.

A sikeres pályázatnak köszönhetően az önkormányzat 15 millió 286 ezer 949 forintot nyert. Ebből az összegből újítják fel a Művelődési Ház épület meglévő kéményét, illetve tetőszerkezeté, s építenek egy vadonatúj előtetőt is.

Mint arról már beszámoltunk, a csupán 400-as lélekszámú, így a makói járás legkisebb településének számító Kövegy önkormányzata igazán a nagy pályázati nyertesek közé tartozik, hiszen négy, a falu életében jelentősnek számító pályázatot is nyert. 14 millió 680 ezer 999 forintot nyert mindjárt egy új tanya- és falugondnoki busz megvásárlására.

Akkor azt írtuk: „A helyi orvosi rendelő felújítására összesen 23 millió 181 ezer 154 forintot nyertek. Teljes energetikai felújításon esik át az elnyert pályázati összegnek köszönhetően az orvosi rendelő, mely hőszigetelést kap a tető és kapnak a falak, kicserélik az összes ajtót és ablakot, s lesz némi belső átalakítás is, hiszen a mosdó már nem felel meg a mai követelményeknek. Ezért azt a mozgáskorlátozottak számára is könnyen megközelíthetővé teszik, ahogy az épületbe való bejutást is megkönnyítik számukra. A rendelőfelújítás már csak azért is erősen aktuálissá vált, mert az 1960-as években elkészült épülethez 50-60 éve komolyabban nem nyúltak hozzá, leszámítva a tisztasági meszeléseket. Ráadásul immár éles a kontraszt a szomszédos, családsegítő épületével, melyet egy 2016-os TOP-os pályázaton elnyert huszonkétmillió forintból modernizáltak, majd avatták fel a tavaly előtti falunapon (egyébként együtt a megújult községházával és könyvtárral).

A kövegyi önkormányzat a faluház felújítására beadott pályázatát is megnyerte. Erre összesen 12 millió 689 ezer 808 forintot nyertek. Egyébként mindkét épületen megkezdődtek már a munkálatok.

4 millió 865 ezer forintot nyert a falu a temető ravatalozója felújítására, mely tavaly nyáron be is fejeződött.  A kivitelezők újjáépítették a ravatalozó tetőszerkezetét, kicserélték az épület összes nyílászáróját, illetve a régi járólapok helyére is újakat fektettek le. És 1 millió 54 ezer 100 forintból fejlesztették a sírkert infrastruktúráját.”

A művelődési jáz egyébként 1962-ben épült a helybéliek segítségével, s a mai napig helyt ad kulturális rendezvényeinknek. 2008-ban az épület vizesblokk és akadálymentesítés építése történt, valamint belső felújítási munkálatok készültek el pályázaton nyert összegből valamint az önkormányzat hozzájárulásával. A felújításnak köszönhetően az idősek részére is egy külön helyiséget (Idősek Klubja) hoztak létre.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest