Egy testvérpárt és három társukat gyanúsítják a kábítószer-kereskedő bűnszervezet működtetésével. Az ügyészség nem engedné őket szabadon az előzetesből.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség indítványozta a Szegedi Ítélőtáblának a letartóztatást fenntartó végzés helybenhagyását annak az öt szegedi férfinak az ügyében, akikkel szemben a Szegedi Törvényszék előtt bűnszervezetben elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt folyik eljárás.

A vádirat szerint egy szegedi testvérpár 2018 júliusát megelőzően három társa közreműködésével egy olyan konspiratívan működő csoportot hozott létre, amelynek az volt a célja, hogy szegedi és hódmezővásárhelyi nagyszámú fogyasztói kör részére kábítószer-kereskedelmet folytassanak. A bűnszervezet 2019. május végéig, az előzetes fogvatartásba kerülésük időpontjáig elsősorban kokain illetve amfetamin fajtájú kábítószerek értékesítését végezte. A bűnszervezetet a testvére közreműködésével irányító és szervező vádlott maga is rendelkezett saját fogyasztói körrel, emellett a férfiak társai részére tovább-értékesítési céllal adott át jelentős mennyiségű kábítószert, amit azok az otthonukban tároltak, adagoltak és saját fogyasztóiknak értékesítettek.

Az ügyben első fokon eljáró Szegedi Törvényszék a kényszerintézkedés időszakos felülvizsgálatának eredményeként továbbra is fenntartotta mind az öt férfi letartóztatását. A döntés ellen védelmi fellebbezések bejelentése történt az öt férfi szabadlábra helyezése illetve velük szemben enyhébb kényszerintézkedés alkalmazása érdekében.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség az elsőfokú határozat helybenhagyására tett indítványt, mivel a kiemelkedő tárgyi súlyú, magas büntetési tétellel, az öt vádlott közül négy esetében akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekménnyel vádolt férfiak esetében a szökés, elrejtőzés veszélye olyan fokú, amelyet az eljárás közelmúltban kezdődött bírósági szakaszában csak a legszigorúbb kényszerintézkedés fenntartásával látott kiküszöbölhetőnek. A letartóztatás fenntartását egyikük esetében az is indokolta, hogy korábbi kábítószerrel összefüggő bűncselekmények miatti elítéléseire tekintettel vonatkozásában a bűnismétlés veszélye is fennállt.

A letartóztatások tárgyában a Szegedi Ítélőtábla fog dönteni.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest