Egy igazi nyári finomságot ajánl olvasóink figyelmébe Libor Mária „Limara”, aki a Makó Híradónak elárulta: több fajta, illetve friss és fagyasztott gyümölccsel is elkészíthető a recept, amit a kezdők is bátran kipróbálhatnak!

Mint Libor Mária portálunknak elárulta, két okból is erre a receptre esett a választása: az egyik oka, hogy ez a kedvence, és most aktuális is, hiszen gyümölcsöt tartalmaz, így ez egy tipikusan nyári recept, a másik oka pedig, hogy kelt tésztával készül, ami hozzá kapcsolódik, hiszen elsősorban a kelt tésztákat szokta népszerűsíteni.

– Ez nagyon különleges attól, hogy egy habcsókot készítünk a tésztára, az a tölteléke, és arra pakoljuk rá a sok gyümölcsöt. Egy nagyon lágy, kellemes ízű kalácsot kapunk tulajdonképpen – emelte ki a Limara.

Elárulta továbbá, bár málna szerepel a receptben, bármilyen gyümölccsel elkészíthető, ráadásul fagyasztott gyümölccsel is működik, ez esetben viszont a fagyasztott gyümölcsöt egy kicsit be kell cukorral forralni és egy kicsit meg kell kötni, például egy nagyon kevés étkezési keményítővel, és ebből a lekvárszerűségből kell kis halmokat rakni a habcsókra.

Mint rámutatott, véleménye szerint ez egy könnyebb recept, így ennek bárki nekiállhat, egyetlen buktató a kelt tészta készítése, de a kezdők is bátran kipróbálhatják, az elkészítés és a formázás is egyszerű.

Málnás habcsókos csiga

60 dkg finomliszt

1 tk. só

3 ek. cukor

3 dl tej

3 tojássárgája

5 dkg puha vaj

2,5 dkg friss élesztő

Töltelék:

3 tojásfehérje

10 dkg cukor

20-25 dkg málna

10 dkg étcsokoládé

0,5 dl tejet meglangyosítunk, beleszórunk 1 tk. cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Alaposan elkeverjük. Félretesszük, amíg felfut.

Tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót és a többi cukrot, összevegyítjük. Mélyedést készítünk a közepébe, beleöntjük a többi tejet, az élesztős tejet, a tojások sárgáját és a puha vajat. Kézzel vagy géppel dagasztani kezdünk. Amikor a kissé lágyabb tésztánk szép sima, fényes felületű, és elválik az edény aljától a tálat letakarjuk, és a tésztát 45-50 percig kelni hagyjuk.

Amíg a tésztánk kel a csokoládét durvára vágjuk, és sütőpapírral kibélelünk egy kb. 25×30 cm nagyságú tepsit.

Amikor a tésztánk megkelt a tojások fehérjéből a cukorral, és egy csipet sóval kemény, fényes habot verünk.

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk és kb. 55 x 35 cm nagyságú téglalapot nyújtunk belőle. Rákenjük a tojáshabot úgy, hogy az egyik hosszabb oldalánál 2-3 cm széles rész szabadon maradjon. Egyenletesen rászórjuk a felaprított csokoládét és a málnát. A hosszabb oldalától kezdve feltekerjük. Ezután egy éles késsel 12 egyforma darabba vágjuk. A tekercseket az előkészített dobozformába sorakoztatjuk.

A kalácsot kb. 30 percig kelni hagyjuk. Ezalatt a sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A megkelt tésztát az előmelegített sütőbe toljuk, a hőt 170 fokra mérsékeljük, és kb. 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük.

Frissen az igazi.

Málna helyett készíthetjük szederrel, ribizlivel, áfonyával, meggyel, sárgabarackkal, szilvával.



Fotók forrása: Libor Mária

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest