Noha csak alig pár száz éve ismerjük Európában ezt az Újvilágból származó, húsos szaftos „gyümölcsöt”, nem mondunk zöldségeket azzal, hogy a magyar konyha nyári sztárja a paradicsom. És most már nem csak július és augusztus ontja a pirosló bogyókat, hanem a fejlett melegházi termesztésnek köszönhetően egész évben a háziasszonyok és az éttermek rendelkezésére áll – írja az Index.

DE VAJON AZ ÜVEG ALATT NEVELKEDETT PARADICSOM, VAN OLYAN, MINT A SZABADFÖLDI? ENNEK JÁRT UTÁNA AZ INDEX.

„Sokunknak a nagyszüleink veteményesében termett paradicsom volt az igazi etalon pedig, ha most újra kóstolnánk, csalódottak lennénk” – állítja Márkus Zsolt, a Veresi Paradicsom Kft. ügyvezetője. „Mindez pedig objektív mérőszámokkal is bizonyítható. A paradicsom élvezeti értékét, édességét az úgynevezett Brix szám mutatja. Ez 30 évvel ezelőtt, egy kerti paradicsom esetében 4-5 volt. Ma az átlag 7-8, a koktélparadicsomoknál 9-10, a legédesebb, bon-bon méretű Cukorfalatunk pedig eléri a 12 Brixet is.”

Az interjúban többek között azt a kérdést is feltette az Index, hogy vége lesz a magyar paradicsom paradicsomi állapotának?

Amiatt nem kell aggódni. Árban ugyan nem lehet a nagy termelőkkel versenyezni, minőségben mindenféleképpen. A helyben termesztett paradicsom mindig finomabb lesz. Ha egy gyümölcsöt 2000 kilométerre szüretelnek le tőlünk, annak a likopin tartalma hatodára zuhan, mire ideér. Nem is beszélve arról, hogy félig éretten szedik és csomagolják, egy adott fürtön még 4 szem is zöld. Mindezt azért, hogy mire 8 nap alatt Magyarországra kerül, még kemény maradjon. Ugyan a paradicsom utánérő, bepirosodik, beltartalma viszont nem nő. Tehát egy félig érett paradicsom hiába lett végül piros, nem lesz olyan ízű, mint a helybéli. Másik gond, hogy a leszedett gyümölcsöt általában 7 Celsius fokon szállítják, pedig a 17 fok lenne az ideális számára 75 százalékos páratartalom mellett.

A teljes interjú ide kattintva olvasható.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest