Három Nissan LEAF típusú autót szerzett be a megyei önkormányzat és a Csongrád Megye Fejlesztéséért Nonprofit Kft. a környezettudatosság jegyében. A Szegeden tartott ünnepélyes átadón Steiner Attila államtitkár kiemelte: tiszteletre és követésre méltó a megyei közgyűlés kezdeményezése.

Steiner Attila az ünnepélyes átadón kiemelte: mindig nagyon jó érzés olyan eseményen részt venni, ahol azt tapasztalhatjuk, hogy a minket körülvevő világot tesszük jobbá, konkrét projektekkel.

– Minden jó érzésű ember szeretne egy tiszta, élhető környezetben élni, védeni a Földet és természetesen ezt a környezetet megőrizni a gyermekeink és az unokáink számára is, azonban ha nem változtatunk a jelenlegi szokásainkon és az alkalmazott technológiákon, akkor nagyon könnyen egy kudarc lehet minden törekvésünk – mutatott rá az Innovációs és Technológiai Minisztérium Körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

– Csongrád-Csanád megye nagyon jó ütemérzékkel felismerte a mostani idők szavát, és felmérte saját szerepét, illetve a felelősségét abban, hogy mit tudunk tenni, és ez teljes mértékben összecseng a kormányzati szándékokkal – hangsúlyozta Steiner Attila. Felidézte, hogy 2020 nyarán törvénybe iktatták, hogy 2050-re Magyarország egy klímasemleges országgá szeretne válni, továbbá szólt a klíma- és természetvédelmi akciótervről is, amely – mint fogalmazott – a koronavírus-válság ellenére nagyon szépen haladt előre, a megjelenteknek pedig az elért eredményekről, illetve további terveikről is tájékoztatta.

Kiemelte: 2016 óta több pályázati felhívást tett közzé a kormányzat, és már majdnem 20 milliárd forintnyi pályázati támogatással segítették elő a tiszta elektromos meghajtású gépjárművek beszerzését.

Az államtitkár aláhúzta: ebben az évben 3 pályázati felhívást tettek közzé, összesen 7 milliárd forint keretösszegű támogatásra, amelyek segítséget nyújtanak az elektromos autók beszerzéséhez.

– Nemcsak az elektromos autók, hanem egyéb elektromos eszközök elterjedését is szeretnénk támogatni: az év végétől nagyobb sebességbe kapcsolunk a Zöld Busz Program kapcsán – közölte Steiner Attila, aki arról is beszámolt, hogy minden hónap elején elektromos rásegítésű kerékpárok beszerzését is támogatják.

– Úgy gondolom, hogy a kormányzati programok és a kormányzati eltökéltség nagyon fontos, de értelemszerűen nem tudja helyettesíteni az egyéni szerepvállalást, illetve a helyi közösségeknek a konkrét intézkedéseit, illetve a helyi közigazgatási egységeknek az egyéni és újító szándékú kezdeményezéseit. Ezért mindenféleképpen tiszteletre és követésre méltó a Csongrád-Csanád megyei közgyűlés kezdeményezése az elektromos autók beszerzésére – hangsúlyozta az államtitkár, aki felhívta arra is a figyelmet, hogy mindezt saját erőből sikerült megvalósítaniuk.

Gémes László felidézte: korábban 30 millió forint összegű támogatást nyertek a megyei klímastratégiai dokumentum, valamint platform létrehozására és működtetésére, ezáltal önkormányzatuk már évek óta küldetésének tekinti a klímaváltozás hatásait csökkentő, szemléletformálást elősegítő programok megvalósítását.

– Fontosnak tartjuk a lakosság, és főként a fiatalok figyelmének felkeltését a klímaváltozás, és az általa okozott problémák iránt, hiszen a ma meghozott döntések az ő életüket fogják döntően befolyásolni – hangsúlyozta a megyei közgyűlés elnöke, aki továbbá rámutatott arra is, hogy a klímaváltozás olyan figyelemreméltó változás, amelyben a mai fiatalok kreativitásán is múlik az alkalmazkodás sikere.

Az ünnepélyes átadón felidézte, hogy az utóbbi években miként vonták be a gyermekeket a klímaprogramba, továbbá aláhúzta: céljuk, hogy a gyerekek és a felnőttek számára is ismertebbé váljanak az éghajlatváltozás súlyos következményei, és tudatosuljon a közvéleményben, hogy a változás csökkentéséhez és az alkalmazkodáshoz kis odafigyeléssel mindenki hozzájárulhat.

Hangsúlyozta: amit ma teszünk, 10-20-50 évre meghatározza, milyen lesz a világ, amelyben élünk, amelyhez konkrét lépésekre van szükség, ebben pedig a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat példamutatással szeretne előjárni.

– Törekvéseinket olyan apró lépésekkel kezdtük, mint a szelektív hulladékgyűjtés és a műanyagmentes önkormányzat, azonban mára eljött az ideje, hogy a megye zöldre váltson! – emelte ki Gémes László, aki örömmel jelentette be az új elektromos autók beszerzését, továbbá beszámolt a bővítés előzményeiről és az új járművek előnyeiről is, majd ezt követően átadta a megye névváltoztatására készített emlékérmet Steiner Attila államtitkárnak. Az elnök továbbá rámutatott: nem hagyják itt abba a zöldre váltást, hiszen terveik között szerepel a megyei önkormányzattal szemben egy elektromos töltő kialakítását is.

Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye megyéspüspöke az átadón kiemelte: az egyházmegye is fontosnak tartja, hogy zöld legyen.

– Isten áldása kísérje ezt a három elektromos autót, főleg azokat segítse, akik benne utaznak, dolgoznak, hogy erősödjön bennük és mindannyiunkban a természet, a teremtett világ szépségének felismerése, becsülése, megőrzése és felelős fejlesztése! – fogalmazott a megyéspüspök.

Bodó Levente, a 101 EV Park Kft. ügyvezetője beszédében a technikai fejlődés, a kihívások és az innováció fontosságáról is beszélt, továbbá bemutatta cégüket, amely kimondottan elektromos autók lízingjével és tartós bérletével foglalkozik.

– Bízunk benne, hogy több önkormányzat is felismeri, hogy társadalmi szerepvállaláson túl gazdasági előnye is van az elektromos autózásnak – emelte ki Bodó Levente.

Az ünnepélyes átadót követően a megjelenteknek lehetőségük volt kipróbálni többek között a most beszerzett három új, Nissan LEAF típusú elektromos autót is.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest