A makói Egészségfejlesztési Iroda Kiszomboron és Óföldeákon is végeztek egészségszűrést a Közösségi szolgáltatások fejlesztése Csongrád megyében EFOP pályázat részeként. Képünk illusztráció.

A makói Egészségfejlesztési Iroda (a továbbiakban: EFI) munkatársai 2019. június 1-re a kiszomboriak egészségszűrését hirdették meg. A résztvevő helybélieknek térítésmentesen mérték meg az ujjbegyükből a vércukor- és koleszterinszintjüket, határozták meg a testzsírszázalékukat, mérték meg a haskörfogatukat, állapították meg (a dohányzók) szén-monoxid szintjét, értékelték az érszűkület kialakulásának kockázatát. A sarokcsont vizsgálatával elemezték a csontritkulás kockázatát.

PSA, azaz prosztatarák tesztet végeztek az ujjbegyből vett vérből, bőrgyógyász szakorvos vizsgálta meg anyajegyeiket, de a résztvevők egészségfejlesztővel beszélgethettek a lelki egészség fontosságáról.

Az Egészségnapra az EFI munkatársai 4 ambu babával készültek arra, hogy megmutassák azokon az újraélesztés lépéseit. A programra az önkormányzat munkatársai minden helybélit meghívtak, s nagyon sokan jelentek meg a szűréseken. A kiszombori önkormányzata már 2018-bans szervezett egészségszűrő napot, s ahhoz képest jelentősen többen vettek részt az ingyenes szűréseken.

A Makói Egészségfejlesztési Iroda az óföldeáki egészségszűrések alkalmával az általános egészségügyi állapotfelmérés során megmérte az érdeklődők vércukor-, és koleszterinszintjét, a testsúlyát, a haskörfogatát, a testzsírszázalékát.

De meghatározták a testtömeg-indexét, volt érszűkület rizikó kockázat mérés, a 40 év feletti nőknek csontsűrűség rizikókockázat mérés, a 40 év feletti férfiaknak prosztata megbetegedések rizikószűrése, s a dohányosok kilélegzett levegő szén-monoxid tartalmának mérése, és anyajegyszűrés is.

A rendezvényen összesen tizennyolcan vettek részt, azaz nyolc férfi és tíz nő volt kíváncsi aktuális egészségállapotára.

Óföldeákon is szerveztek újraélesztési oktatás. Lehetőség volt gyakorolni a segítséghívás, az alapszintű újraélesztés és a stabil oldalfekvő helyzet lépéseit. Az oktatáson tizenhárman sajátították el a szó szerint életmentő beavatkozások lépéseit.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest