A változás, a változáskezelés, a krízis és a válság került fókuszba a július első felében megrendezett XVIII. Vajdasági Szabadegyetem workshopjain, amelynek egyik vezetőjével, Varga Ildikóval beszélgettünk.

Július 7. és 11. között zajlott a kishegyesi Kátai tanyán az idei évben felnőttkorba lépő Vajdasági Szabadegyetem, amelynek workshopjain a változás, a változáskezelés, a krízis és a válság volt a központban, amelyeket gyakorlatokkal kiegészítve, mintegy 20 fős csoportokban jártak körbe a szabadegyetemisták.

– Ezek főleg saját élményekre épülnek, ehhez hozunk elméleti modelleket, hogy megértsék a fiatalok, hogy mi az, ami történik bennük, és milyen megoldási lehetőségeik vannak, hogy hogyan tudják ezt jól kezelni, ezeket a helyzeteiket megoldani – mutatott rá Varga Ildikó.

A workshop vezetőjének meglátása szerint szükségszerű mindezzel foglalkozni, hiszen a Covid-helyzet is mindenkit megdolgoztatott, és nagyon fontos megérteni hogy mi az, ami ilyenkor történik bennünk, legyen szó a pandémiáról vagy épp bármilyen más változásról.

– Bármilyen változás történik az életünkben, akkor azt hogyan tudjuk kezelni, mi az, ami történik, és hogyan tudjuk proaktívan a saját életünket, saját kezünkbe venni a felelősségét. Úgy előre vinni, ami mindannyiunk számára a legjobb út, hogy önazonosan, boldogan tudjak élni, és ők ezeket az utakat keresik most, és ezeket a megoldásokat találják meg, hogy hogyan tudnak úgy élni, hogy a céljaikat meg tudják valósítani, mindamellett boldogok legyenek, és azt érezzék, hogy a helyükön vannak – hangsúlyozta Varga Ildikó.

Mint elárulta, nyitottak a résztvevők, amely egy nagyon fontos momentum ahhoz képest, hogy mennyire nem könnyű ez a téma.

– Nagyon nyitottak, nagyon sok kérdésük van, és nagyon jó látni, ahogy megérkeznek a válaszok és megértik, hogy mi történt – húzta alá.

Érdeklődésünkre elmondta, ebben nagyon sokat segít, hogy csapatban dolgoznak, hiszen ezáltal azzal szembesülnek, hogy nincsenek egyedül, mással is megtörtént már, és így meg tudják találni azokat a sémákat, azonosságokat, ami mindenkinél jelen volt, így inspirálódnak is egymástól.

– Beszélgettünk arról, hogy mit jelent egyáltalán a krízis és a válság, mi az, ami ezek között a különbség, és akár csak a legegyszerűbb példát, azt is megnéztük, hogy egy változási folyamat hogyan történik bennünk, mi kell ahhoz, hogy változás legyen azt életünkben, milyen lépéseket, miket kell felismernünk, hogyan tűzzünk ki új célokat. Nagyon fontos azt megérteni, hogy ez egyedül a mi felelősségünk, és az energiabefektetést csak mi tudjuk megtenni, senki más. Ezekkel a példákkal dolgozva a saját életükből hoztak helyzeteket, ami az övéké, őket dolgoztatja, számukra fontos, hogy így megértsék, és az elméleti modelleken keresztül, mikor áthelyettesítették a saját életükbe, a gyakorlatba, megértették azt, hogy „ó, hát oké, ez történt”, és megtanulták azt, hogyha legközelebb ilyen van, akkor ezt kell tennem, és már van egy mankójuk, amivel tudnak dolgozni – emelte ki Varga Ildikó.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest