Szabóné Berényi Brigitta az egészsége érdekében kezdett futni, majd a férje is követte példáját. A gyerekekre azonban nem ragadt a szülői minta.

– Jó négy-öt évvel ezelőtt kezdtem el futni, amiatt az egyszerű ok miatt, hogy kicsit fittebb legyek, ráadásul kiderült, hogy autoimmun betegségben szenvedek: gluténérzékeny vagyok – tudtuk meg Szabóné Berényi Brigittától, aki jogosult, hogy a Földeák címeres mezét viselje a megmérettetéseken. – Hogy javítsak az állapotomon, hogy rendben legyek, a diéta mellett elkezdtem sportolni. Először csak sétálgattam, gyalogolgattam, majd jött a futás – avatott a kezdetekbe.

A földeáki futónő persze kis távokkal kezdte, majd ezeket fokozatosan növelte, hogy eljusson addig, hogy már félmaratont is teljesítsen.

– Előbb kialakult bennem a sport szeretete, mely hamar függőséggé vált. Bár a félmaratont, ami 21 kilométeres távon egyszer már vállaltam, de ennél kisebb, 10-14 kilométeres távokat szoktam megtenni, ha van rá időm, s nem vagyok nagyon fáradt. De az 5-10 kilométereket rendszeresen lefutom – tette hozzá Szabóné Berényi Brigitta (45).

A futónő azt mondta, hogy a Facebook oldaláról a negatív, irigykedő kommentek miatt vett le számos futóképét, mert azt írták alá, hogy „de jó neki, hogy van ilyenre ideje”.

Szabóné Berényi Brigitta keresztedzéssekkel készül fel a futásra, ami azt jelenti, hogy kerékpározik is, együtt a férjével.

– Robi (47) később, mintegy két éve csatlakozott hozzám, szintén egészségügyi okok miatt. Egy alkalmassági vizsgálaton derült ki, hogy a túlsúlya mellett magas a vérnyomása és magas a vércukorszintje is. Így együtt kerékpározunk és futunk, mely eredményeképp ő húsz kilót fogyott. S nagyon büszke vagyok erre az eredményre. S együtt megyünk mindenhova, jön velem és húzzuk egymást. Ha az egyikünknek nincs kedve, akkor a másikunk biztatja.

Brigitta azt is elárult, hogy azért tartanak kisebb szüneteket, ahogy a nagy melegben is tették. A házaspár egyébként tavaly teljesítette a duatlon 110 kilométeres kerékpáros-futós távját. Megtéve a Földeák-Tótkomlós-Rákos-Makó-Maroslele-Ófödeák-Földeák távot. Előtte még lefutottak 10 kilométert, majd utána bicikliztek még hármat, hogy meglegyen a duatlonos táv.

– Sokan mondták, hogy úri hobbiként a kaja is úri, de nagyon oda kell figyelnünk, nagyon sok zöldséget és gyümölcsöt megeszünk, mert kell. Hosszabb távokon természetesen már speciálisabb ételt és folyadékokat fogyasztunk, s hosszabb távra futóhátizsákot, gyümölcsöt, innivalót (nekem kávét) viszünk. De észrevettük, hogy nekünk fontos a futás után a táplálkozás, a zöldség mellett töménytelen húst meg tudunk enni. Közben tejérzékeny is lettem, így ezt is figyelembe kell, hogy vegyem, azaz még jobban oda kell figyelnem.

A házaspár sok versenyen vett már részt, legutóbb egy Békésen a helyi gyermekosztály megsegítésére, a Körös körül rendezett jótékonysági futáson (ilyenekre szeretnek jobban menni), de indultak a Földeák-Óföldeák közötti Futás a múltba versenyen is.

Szabóné Berényi Brigitta egy Mártély-Mindszent távon

– Azt tapasztaltuk, hogy a futás nem csak az egészségmegőrzésben, de mentálisan is nagy segítséget jelent.

S, hogy hogy áll hozzájuk a környezetük? – Az utcabeliek köszöngetnek és integetnek, a 18 éves, egyetemre készülő nagylányomat megpróbáltam rávenni, hogy jöjjön el futni, de mindig azt mondja, hogy nem. Igaz a Körös körül lefutott velünk egy 2 kilométeres távot. S azt is mondja, hogy ha vásárolni megyünk, kerüljük ki a futócipős részt az üzletben. És nem fut a 11 éves lányunk sem. A falubeliek biztosan csodálkoznak amikor hajnalban futunk, vagy este, amikor már mindenki leül otthon. Megpróbálom inspirálni az embereket arra, hogy ha picit tehetünk magunkért, akkor tegyünk. Próbáljuk meg. Nem kell nagy dolgokat tenni, csak menjünk ki otthonról, mozduljunk ki, mert ez jó dolog – mondta.

Brigittáék nagyon szeretnek hegyekben futni.

Azt mondja, hogy a futás hatására sokkal edzettebbek lettek, jobban bírják a munkát a vállalkozásukban is.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest