Nemrégiben végezte el a női szabó képzést az egykor a makói Honvédban, ma Szegeden élő Vincze Violetta, aki a képzettség megszerzése után sem hagyja abba a tanulást, jelenleg gyakornokként sajátítja el az úri szabóság fortélyait a Tisza-parti városban.

Vincze Violetta a Makó Híradónak elárulta, már egészen gyerekkorától kezdve meg volt a divat iránti kötődése, hiszen már édesapja is a márkás darabokat vadászta számára a turkálókból, hogy azok – mint fogalmazott – „mennyire vagányak”, de édesanyja is mindig nagy figyelmet fordított már az óvodában is, hogy nagyon csinos legyen – még ha nem is volt sokszor kényelmes.

– A nővérem is divattervező akart lenni, ő kapta a nagy, Dior-os könyveket, például karácsonyra, és rajzolgatott mindig, szóval szinte mindenhonnan ezt láttam a családban – avatott be a fiatal szabó, aki a családból nemcsak az érdeklődést, hanem a korábbi korok divatja iránti nyitottságot is magával hozta.

– A régebbi stílusok iránti érdeklődés onnan eredhet, hogy anya nagyon szerette a történelmet, és mindig mesélt nekünk, illetve rengeteg néztük a Poirot sorozatot. Szerintem eléggé meghatározza, ha gyerekkorban azt látod, hogy azok a ruhák vannak benne. Nagyon szerette a kosztümös filmeket is, szerintem emiatt történt, hogy mindig is azt részesítettem előnyben, ami a régebbi stílusokból eredt – emelte ki Vincze Violetta.

Bár eddigi tanulmányait, és jelenlegi gyakornoki munkáját is Szegeden végzi, szívesen emlékszik vissza Makóra, ahonnan bár nagyon hamar elköltöztek családjával, de jó emlékei vannak a Maros-parti városról.

Elárulta azt is, hogy bár július elején elvégezte a női szabó képzést, mindig is érdekelte a férfi szabászat, viszont a tanárától korábban azt hallotta, hogy ez a képzés nem szokott elindulni, így akkor lemondott róla.

– Most pedig, mikor végeztünk, felhívta a figyelmem, hogy férfi szabászat is indul, és akkor azt mondtam, hogy ez mindenképpen kell! – mutatott rá Vincze Violetta, aki a képzés indulásáig sem teszi le az ollót és a szalagot, hiszen mint megtudtuk, felkereste Borbély László úri szabót annak kapcsán, hogy szeretne gyakornokként dolgozni és tanulni nála, hiszen régóta követi a munkásságát. Egy héttel ezelőtt pedig sor is került a találkozóra, amely során rögtön a szabászatot is megtekinthette.

– Amikor megérkezett Borbély László, megkérdezte, hogy mit tudok? Én pedig elmondtam, hogy zsebezést, ujjázást, bélelést, mindent tudok, de a női változatát. Ő pedig azt mondta, hogy nagyon szívesen megtanítana a férfire, hiszen szeretné átadni a tudást, ami nagyon ritka ebben a szakmában – hangsúlyozta Vincze Violetta.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest