Nemrégiben az intézmény nyugalmazott igazgatóhelyettese, Sipos Márta Tessedik Sámuel-díjban részesült. Portálunknak mesélt az érzelmeiről, és kiemelte, a Galamb országos népszerűségnek örvend.

A Tessedik Sámuel-díj adományozható annak a pedagógusnak, aki legalább öt éven keresztül kiemelkedő munkát végez az agrárszakképzési középfokú oktatás területén. Évente hat díj adható át, a Pedagógusnap alkalmából. Kijelenthető, hogy az egyik közülük méltó helyre került.

Gondolom meglepődött, amikor értesült a díjról.

Természetesen, mivel ilyen díjra nem lehet számítani, teljesen váratlan volt. A szegedi uszodában voltam, pittyent a telefonom, és jött egy e-mail. Megnéztem, nem értettem, hogy mi az, hogy meghívó átadási ünnepségre, gondoltam nem nekem szól. Amikor még egyszer elolvastam, akkor tudatosult bennem az egész. Nem szoktam sírni, de akkor én ezt megkönnyeztem. Az átadáskor tudtam meg, hogy a lehetséges több mint kétezer pedagógus közül 6 részesül évente ebben a díjban, és én is köztük voltam. Tavaly már az iskolánkból az igazgató úr megkapta ezt a díjat. Hihetetlen, hogy egymás követően két évben is Galambos pedagógust díjaznak. Ez is azt bizonyítja, hogy iskolánk országos népszerűségnek örvend.

Volt valami külön rendezvény a kitüntetés kapcsán?

Az agrárminisztérium szervezte ezt az átadási ünnepséget, korábban pedagógus nap környékén rendezték meg, most az elmúlt két évben a járvány közbeszólott. A Pesti Vígadóba nagyjából 80-an voltunk felhívva július 6-ára, és a különböző miniszteri kitüntetések átadása méltó helyen történt meg.

Alapjáraton a díjban azok részesülnek, akik kiemelkedő pedagógiai munkát végeztek az elmúlt öt évben. Önnél esetleg kiemeltek egy-két konkrétumot?

Mindenkinél a méltatásban  kiemeltek néhány dolgot, ez nálam is megtörtént. Ez úgy hangzott, hogy nagyon magas színvonalú rendezvényszervezés és közösségszervezés volt az, amiért ezt a díjat megkaptam. Tulajdonképpen az iskolában számos rendezvény van. Ezeket az eseményeket közösen próbáljuk szervezni, talán két olyan van, ami nagyon a szívem csücske. Próbáltunk valami újat létrehozni. Az egyik ilyen a gólyaavató volt. Az volt a cél, hogy olyan rendezvényt szervezzünk, ami tényleg az iskola profiljához hasonlít, és élvezni fogják a diákok. Hosszú ötletelés során jött össze ez. Kint a tankertben szeptember utolsó hétvégje utáni hétfőn tartjuk a gólyaavatót. Ott aztán van traktorhúzás, csizmahajigálás, kukoricamorzsolás és még sok ehhez hasonló program. Nagyon élvezik az iskola tanulói, főleg a kilencedikesek, akiket gólyákká avatunk. Közösségépítő eseményről van itt szó.

Másik ilyen, a karácsonyi program, ami szintén a szívem csücske. Nem ünneplő ruha és színpadi előadás, hanem valami egészen más. Kézműves foglalkozásos, játszóházas rendezvényt csinálunk, ahol a gyerekek, pedagógusok együtt leülnek, játszanak, főznek, sütnek. Azon a délelőttön egy karácsonyi hangulatot varázsolunk az iskolában. Nagy mennyiségben készül a mákosguba, sütöttünk kint a kenyérlángost. Mi megismerjük a gyerekeket egy másik oldalról, és ők is minket. Összehozza az iskola tanulóit, tanárait. Ennek a rendezvénynek a megszerzésére is nagyon büszke vagyok.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest