Július 1.-től a szolgáltató csak az általa adott zsákokban viszi el, amiből hetente egyet ad, a többletért már fizetni kell. A városvezetés nem lát okot a beavatkozásra, újratárgyalásra.

Mint korábban beszámoltunk róla, Mucsi Tamás tegnap több zsák zöldhulladékot vitt az önkormányzat bejárata elé, mert a hozzá forduló lakosok panaszai alapján úgy véli, a július 1.-től megváltozott zöldhulladék elszállítási szabályok hátrányosan érintik a helyieket.

A szolgáltató és Varga Ferenc alpolgármester ma közös sajtótájékoztatót tartott, ahol Schauer Tamás ügyvezető igazgató elmondta, bevezetett változások gyakorlatilag nem jelentősek, mindössze annyi történt, hogy most már az általuk biztosított zsákban lehet kihelyezni a zöldhulladékot.

(Kicsit pontosabban arról van szó, hogy eddig lényegében bármilyen zsákban, bármennyi zöldhulladékot elvittek ingyen, mostantól csak egy zsákot, amit ők adnak, a többiért 289 Ft+ÁFÁ-t/zsák kell fizetni. A szolgáltató tehát mennyiségi korlátot határozott meg. – a szerk.)

Eddig is minden héten elvitték, és ezután is elfogják, 52 alkalommal egy évben, ami egyedülálló az országban, mondta el az igazgató, hozzátéve, hogy az Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Terv 10+2 alkalmat ír elő kötelezettségként.

– A zöldhulladék tekintetében gyűjtési gyakoriság került előírásra, nincsen pontosan meghatározva, hogy milyen mennyiségi korlátig tartalmazza a közszolgáltatás.  Azt gondoljuk, hogy egy bizonyos mennyiség felett nyilvánvaló, hogy a közszolgáltatási díj nem tud kiterjedni. – fogalmazott ezzel kapcsolatban Dr. Balics István, a szolgáltató jogásza.

Nem változott az sem, hogy a gallyakat összekötve kitéve ugyanúgy elviszik, és továbbra is lerakhatnak maximum 350 kg hulladékot a lakosok a hulladékudvaron is fejenként. A zöldhulladék elszállítására a szolgáltató által biztosított zsákok 120 literesek, egy átlagos kert fűnyírásából származó hulladék kényelmesen el tud férni, tette hozzá, alternatív lehetőségként pedig szorgalmazzák a házi komposztálással történő kezelést, amelyhez gyűjtő edényt szintén lehet ingyen átvenni a hulladéklerakó udvarban.

Megkérdeztük, hogy milyen gyakorisággal kerülnek kiosztásra a zsákok, a szolgáltató válasza szerint egy zsákot kapott már a lakosság, ha azt kihelyezik, akkor kapnak helyette egy másikat. Ha valaki nem kapta meg, akkor az ügyfélszolgálaton kaphat.

Arra is kíváncsiak voltunk, nincs-e olyan lehetőség, ami szerint egyszerre több zsákot is kapjanak a lakosok, hiszen szezonon kívül nyilván nem helyez ki senki zöldhulladékot, mivel ugye nincs, a szezonban viszont az akkor kimaradt zsákok igencsak jól jönnének. A szolgáltató szerint ez az alpolgármesterrel beszélgetés szintjén már felmerült, ha van rá igény, akkor megtudják oldani.

Varga Ferenc a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, az elmondottak alapján mindenki meggyőződhetett arról, hogy a hulladék elszállítása változatlan és rendszeres, Mucsi Tamás pedig ismét csak politikai uszítást csinált, ami a kampánynak szól.

Az alpolgármester egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy a DK képviselőjére is vonatkoznak a hulladéklerakás szabályai, a szeméttel amit az önkormányzat elé hordott, azzal nem az önkormányzat munkatársait kellett volna tovább terhelnie, hogy eltakarítsák a cirkuszi kellékeit.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest