A június 8-ra vonatkozó napi melegrekord 39,3 fok, amelyet Budakalászon mértek 2015-ben. Az előrejelzések alapján ez ma megdőlhet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet 33 és 39 fok között alakulhat csütörtökön. A nagyobb területekre becsült 39 fokos csúcsértékek akár egy-két fokkal is magasabbak lehetnek egy-egy mérőállomás környezetében.

Az előrejelzési térképre tekintve erre sok helyen van esély, az ország északkeleti részét leszámítva, és a 2015-ben Budakalászon mért 39,3 fokos rekordhoz a becsültnél csupán négy tized fokkal kell melegebb legyen. Napos idő várható, de délután a Dunántúlon már több fátyol- és gomolyfelhő lehet az égen. A nyugati határszélen este kis eséllyel kialakulhat zápor, zivatar. A déli, délkeleti szél nagy területen megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon meg is erősödik.

Néhány tanács, amely életet menthet

– Ez a szélsőséges hőség, amely a napon még nehezebben tűrhető, veszélyes is lehet az egészségre. Bense Tamás orvos a hirado.hu-nak arról beszélt, mennyire fontos a klímák karbantartása, és hogy legyenek elővigyázatosak azok is, akik átestek a koronavíruson. Fontos a lakásban figyelni a légcserére, melyet kereszthuzattal, ventilátorral vagy klímával tudunk megoldani.

– Ha valaki átesett a koronavíruson, és még a poszt-covidtól szenved, szervezete legyengült, így ha teheti, kerülje a tűző napsütést, fogyasszon sok folyadékot és gyümölcsöt. A krónikus betegek, idősek különösen figyeljenek oda gyógyszerük pontos bevételére, és a legkisebb panasz esetén is azonnal forduljanak háziorvosukhoz.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleményben kiemelték:

– a nagy hőség az egészséges szervezetet is megterheli, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen közérzetet, dekoncentrációt.

– Különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.

– Felhívták a figyelmet, hogy aki teheti, délelőtt 11 óra és délután 4 óra között ne tartózkodjon a napon, illetve védekezzen megfelelő ruházattal és napvédő krémmel a leégés ellen.

– Azok, akik lakásban tartózkodnak, minimum napi másfél–két liter vizet fogyasszanak el, aki a szabadban dolgozik, fizikai tevékenységet végez, 6–8 liter vizet fogyasszon.

További tanácsok:

– A nagy hőség az egészséges szervezetet is megterheli, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen közérzetet, dekoncentrációt.

– A meleg az autósokra is kedvezőtlen hatással lehet, vezessenek óvatosan.

– A vízparton tartózkodók mielőtt vízbe mennek, hűtsék le magukat, különösen napozást követően.

– Felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe!

– Ügyeljünk az elkövetkező napokban a fokozott vízivásra. Kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását.

– Ne hagyjuk a gyermekeket a parkoló autóban. Ha valaki autóban hagyott gyermeket, házikedvencet lát, hívja a 112-es segélyhívó számot.

– Ne hagyjunk az autóban fertőtlenítőt, hígítót, festéket, öngyújtót, mert ezek is meggyulladhatnak a nagy melegben.

– Aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát.

– A légkondicionált helyiségek listája, amelyeket bárki igénybe vehet, péntektől elérhető a katasztrófavédelem weboldalán.

– A meleg időben a növényzet is hamarabb kiszárad és könnyebben meggyullad. Erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad tüzet gyújtani, ezt is csak akkor, ha nincs tűzgyújtási tilalom. A sütögetés után pedig úgy kell eloltani, hogy ne tudjon visszagyulladni. Azok, akik a kertben grilleznek, bográcsoznak, ne hagyják magára a tüzet.

Forrás: hirado.hu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest