Két remek futóprogramban is részt vehettek az indulók a Gyermekeink a jövő – humán szolgáltatások fejlesztése Csongrád megyében pályázatnak köszönhetően Földeákon két, egymást követő évben is. A képen a legutóbbi “Futás a múltba” résztvevői.

A közösségi sport és egészséges életmód népszerűsítésére 2018. szeptember 29-én maratoni futást rendeztek a faluban. A futáson nemcsak földeákiak, hanem makóiak, hódmezővásárhelyiek, apátfalviak és csanádpalotaiak is a rajtvonalhoz álltak. A program mintegy 600 embert mozgatott meg, az ovisoktól egészen a nyugdíjas korosztályig. A nap folyamán a sportprogramokat kertbarát kiállítás, népi játékok, főzőverseny, Varga Viktor fellépése egészítette ki. A maratoni futás rendezvényhez kapcsolódóan hangszórók, hordozható hangfalak, mikrofon és projektor vásárlását támogató eszközbeszerzés valósult meg.

Földeákon egyébként is igen népszerű sportág a futás, 2019. május 10-én több mint négyszázan álltak rajthoz, hogy részt vehessenek a „Futás a múltba” rendezvényen, mely a faluból indult s a résztvevők célja Óföldeák volt. Ezen a sportos délutánon valamennyi korosztály képviseltette magát, azaz futócipőt húzott a két település apraja és nagyja. A résztvevők nemcsak egyénileg, hanem váltóban is futhattak. A befutók a célban gyümölcsökből, ásványvízből és müzli szeletekből álló csomagot vehettek át, mellyel az elvesztett energiát pótolhatták. Az eredményhirdetés után, tombolahúzás következett, ahol a fődíj egy értékes kerékpár volt. A pályázatnak köszönhetően a távot teljesítőket tésztapartin látták vendégül, ahol finom milánói makarónit fogyaszthattak. Földeákra a hazautazás szervezetten, immár autóbuszokkal történt.

Maroslele Községi Önkormányzat konzorciumi partnereivel támogatást nyert “Gyermekeink a jövő” – humán szolgáltatások minőségének fejlesztése Csongrád megyében címmel. Az EFOP-3.9.2-16-2017- 00028 számú, 484 millió 30 ezer 568 forint támogatási összegű projekt 2018. január 1-jén indult, legfőbb célja a területi különbségek és különösen a településméretből adódó társadalmi hátrányok komplex megközelítéssel történő, a helyi igényeken alapuló csökkentése a humán közszolgáltatások tekintetében, valamint a minőségi közszolgáltatásokhoz való hozzáférés javítása elsősorban a köznevelés, a felsőoktatás, a felnőttoktatás által biztosított informális és nem formális tanulás területén, a helyi tudástőke gyarapítása érdekében.

A konzorciumot magában foglaló 9 településen – Maroslele, Apátfalva, Magyarcsanád, Kiszombor, Mindszent, Földeák, Óföldeák, Székkutas, Mártély – számtalan közösségi program, gyermekprogram kerül megvalósításra, illetve a humán közszolgáltatásban dolgozók képzéseken vehetnek részt. A településeken a projekt időtartama alatt gyermekpszichológus, pszichológus, fejlesztőpedagógus, logopédus, gyógytestnevelő és gyógytornász segítségét vehetik igénybe díjmentesen.

A gyermekek személyiség és kompetenciafejlesztését, iskolai érvényesülését számos program segített: kirándulásokat, táborokat, színházi előadásokat, interaktív kiállításokat, múzeumi látogatásokat, pályaválasztási napokat, nyelvi képzéseket, sportprogramokat rendeztek.

A környezetvédelem fontossága is szerepet kapott a pályázatban és számos program épült rá, úgymint a Föld napja, az Utazó Planetárium, vagy a környezettudatos családi zöld nap. A településeken élő 8. osztályos tanulóknak a pályaválasztást segítő, „Merre tovább?” programelem keretén belül lehetőségük nyílt a kecskeméti Mercedes gyárba is ellátogatni, ahol saját maguk láthatták és tapasztalhatták az adott szakma kihívásait. Nagyszerű lehetőség volt az elsősegély tanfolyam is, amely az első jogosítványukhoz segítette hozzá a fiatalokat. Az apróbbak sem voltak híján a programoknak, az ovisokra is rengeteg izgalmas rendezvény várt. Egészségügyi programok – tartásjavító, mozgásos játékok -, úszásoktatás, zeneovi, mozgáskoordinációs fejlesztés, környezeti nevelés, integrációs programok, nyelvoktatás és az egyéni fejlődést támogató programelemek jelen voltak a konzorcium összes településén.

A projekt a családosokra is kifejezett figyelmet helyezett, a baba-mama klubokon rendszerint magas volt a részvételi arány, valamint a szülő-gyermek családi napok is sikerrel zárultak a településeken. Az egészséges életmód népszerűsítéséért egészséghetek, egészségnapok és sportnapok kerültek megrendezésre, főképp az iskolákban, óvodákban. A településeken a projekt ideje alatt pedagógiai, és szociális jellegű workshopok zajlanak, a humán közszolgáltatásban dolgozók részére tapasztalatcsere céljából. A találkozók célja ezen kívül a projekt folyamatos nyomon követése, minden résztvevőnek a saját szakterületét érintő lezajlott programok értékelése, valamint a még hátralévő programelemekre való felkészülés. A projektben még néhány programelem megvalósításra vár a konzorciumi településeken, előreláthatólag a projekt 2020. június 30-án ér véget.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest