Szombaton rendezte meg a József Attila Múzeum a Múzeumok Éjszakáját a Tájházak napjával közösen, amely alkalmából egy új, állandó kiállítást is bemutatott az intézmény a skanzenben, ahol számos program várta az érdeklődőket.

– Hála Istennek nagyon hosszú idő után élettel telt meg nemcsak a főépületünk, hanem az udvarunk, a skanzenünk is. Egy új kiállítással nyitottunk meg, hiszen az áprilisi Tájházak napját is most tartjuk, szerettük volna, hogyha a skanzen egy kicsit megújul, kibővül – mondta el a Makó Híradónak Szikszai Zsuzsanna.

Mint megtudtuk, sikerült a Nagyatádi-kocsit megvennie a múzeumnak, nézelődtek a gyűjteményükben is, továbbá több embert felkerestek, ennek köszönhetően születhetett meg a kiállítás, amely a makói közlekedési és teherhordó eszközöket mutatja be, a legegyszerűbb talicskától kezdve, az igás szánon át, a legszebb darabig, a Nagyatád-kocsiig.

A múzeum igazgatója kiemelte: fontosnak tartják, hogy a néprajzi kiállításukat ezzel tudják bővíteni, továbbá rámutatott arra is, hogy nagyon fontosak azok az iparosok, kézművesek, akik ezeket elkészítették, így őket is bemutatják az állandó kiállítás tablóin, ezek mellett pedig az 1930-as évekből származó kerékpárokat is bemutatnak.

– Ezt most ide helyeztük a Hagymás ház mellé, de ezek az eszközök két sátorban kerülnek majd elhelyezésre, hiszen védett helyen kell, hogy legyenek, így ez egy állandó kiállítás lesz – hangsúlyozta Szikszai Zsuzsanna.

A délutáni órákban kezdődő, és egészen éjszakáig tartó rendezvényen részt vett Csanádpalota, Nagylak és Apátfalva értéktára is a makói mellett, de kiflivel és túros lepénnyel is várták a vendégeket, fellépett a Rozsdamaró zenekar, programmal készült a Forgatós Táncegyüttes is, továbbá lovaskocsizásra is volt lehetőség, de számtalan játék is várta a legkisebbeket a skanzenben, éjszaka pedig az érdeklődők felfedezhették az intézményt lámpáikkal.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest