A Gyurcsány-párt, a radikális baloldali Momentum és az MSZP utolsó megmaradt európai parlamenti (EP) képviselője, Ujhelyi István szerint a transznemű (transgender) férfiak teherbe eshetnek és következésképpen szülhetnek – legalábbis egy ilyen tartalmú jelentést szavaztak meg, amelyet Predrag Fred Matić horvát baloldali politikus terjesztett elő.

A Fidesz, a KDNP és az RMDSZ EP-képviselői természetesen nemmel voksoltak a genderőrület legújabb, egyben leginkább hajmeresztő megnyilvánulására.

Szülhetnek a férfiak is

– egyebek mellett ezt a kitételt is tartalmazza az Európai Parlament csütörtöki ülésén elfogadott jelentés, így kommentálta a szavazás végeredményét a kolozsvári székhelyű Krónika című magyar napilap.

A 378 szavazattal, 255 ellenszavazat és 42 tartózkodás mellett tető alá hozott állásfoglalás kijelenti, hogy a szexuális, illetve reproduktív egészséghez fűződő jog alapvető eleme a női jogoknak és a nemek közötti egyenlőségnek.

Mint az a közel negyven oldalas jelentésben áll, a tagországoknak felül kellene vizsgálniuk a terhességmegszakításról szóló nemzeti szabályaikat, hogy azok mielőbb összhangba kerüljenek „a nemzetközi standardokkal”.

Az MTI beszámolója alapján a szavazás előtt egy nappal, szerdán a horvát baloldali politikus a következőképpen kommentálta az általa előterjesztett jelentést:

az elfogadásra váró szöveg kiegyensúlyozott, modern és amellett hogy kiáll a nők önrendelkezési joga mellett, a lehető legliberálisabban közelíti meg a szexuális orientáció kérdését.

Mint mondta, a jelentés felveszi a harcot az abortuszellenesekkel, de hozzátette, hogy a terhességmegszakítás nem a legajánlatosabb eljárás.

Forrás: origo.hu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest