Péntek este mutatták be a József Attila Városi Könyvtárban az új kötetet, amely a Millenniumi ünnepségek Csanád vármegyében és Makón 1896 címet viseli.

Halmágyi Pál a Makó Híradónak elmondta, nem hiába most jelent meg a harmadik kötet, hiszen 125 éve volt az 1896-os hatalmas ünnepség, ami nemcsak Pesten, hanem mindenhol ünnep volt. A kötet szerkesztője – aki a képmellékleteket és a térképeket állította össze – unikumnak nevezte ezt a kiadást, hiszen sehol nem történt a országban olyan összesítés, amelyet Csanád vármegye egyik jegyzője kezdeményezett, és amelyet magába foglal Gilicze János kötete.

A könyv szerzőjétől megtudtuk, egy jegyző találta ki, hogy jó lenne, hogyha Csanád megyében minden településen tartanának millenniumi díszközgyűlést és felajánlanának valamit. A jegyző levelet írt az alispánnak, aki később főispán is lett, előadta a tervét, hogy jó lenne, ha díszközgyűlést tartanának, és a jelenlévőkkel jegyzőkönyvet aláírva, felsorolva beküldenék a vármegyének, továbbá kérte, hogy a települések írjanak egy emlékiratot, ami tartalmazná többek között azt is, mi az adott község története. Ezt majdnem mindegyik település meg is tette, mintegy huszonöt. Ebből végül egy díszes albumot akart létrehozni, amely végül nem valósult meg, de az iratok a levéltárban maradtak.

Ezekre a dokumentumokra 25 évvel ezelőtt hívták fel Gilicze János figyelmét, és eredetileg 1996-ban szerették volna megjelentetni, de mint kiemelte, örül, hogy a 125. évfordulóra a könyv elkészülhetett, amelyben többek között a makói ünnepségről is szó esik.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest