A Közösségi szolgáltatások Csongrád megyében című EFOP-os pályázatnak köszönhetően számos érdekes nyári táborban vehettek rész az apátfalvi, földeáki, kiszombori és magyarcsanádi gyerekek. A képen a két évvel ezelőtti kiszombori honismereti tábor résztvevői.

Apátfalván a projektelemnek köszönhetően számos nyári tábort szervezhettek, ami nemcsak szabadidős elfoglaltságot jelentett a gyermekek részére, de biztosította a napi háromszori étkeztetésüket is. A táborok tematikáját igyekeztek a gyermekek igényeihez igazítani, így azok tovább bővíthették tudásukat az adott témákban, valamint biztonságos környezetben, felügyelet mellett tölthették a szünidőt. Ezek a táborok különböző helyszíneken zajlottak, míg a sportcsarnok a foci- és a kézilabda táboroknak adott helyet, addig a játszótábor és a kalandtábor a Szigetházban zajlott.

Az Élménytáborban a pályázatnak köszönhetően vásároltak társasjátékokat, festékeket, színes ceruzákat, és sporteszközöket. Szerveztek kreatív sarkot, kvízjátékokat, és zumbaórát is. A gyermekek nagyon élvezték a közös tevékenységeket, szívesen csatlakoztak a társasjátékokhoz is. Jártak a Szegedi Vadasparkban is, ahol megismerhették a különféle kontinensekről származó állatokat. A nyári meleg kedvezett a vízi programoknak is, így egyik nap egy vizes akadálypályán versenyeztek a gyermekek, aminek nagyon örültek.

A Kalandra fel! tábor programjai is hasonlóképp változatosak voltak, a fiúkat csocsóbajnoksággal örvendeztették meg, míg a lányok üveget festettek és gyöngyöt fűztek.

A Népi életmód táborban a gyermekek betekintést nyerhettek a régmúlt mindennapos dolgaiba, ellátogattak a Langó Hagyományőrző házba, ahol a földműveléssel kapcsolatos teendőket és folyamatokat ismerhették meg, népi játékokat próbálhattak ki, megtanulták a házitészta, és kézműves játékok készítését.

A Művészeti táborban a gyermekek kézműves foglalkozásokon vehettek részt, ahol különféle technikák közül választhatták ki a nekik tetszőt. Megtanulhatták, hogyan kell csirizt készíteni a papírmaséhoz, milyen egyszerű a só-liszt gyurma készítése, és hogy hogyan kell gipszet önteni. Egy nap kirándulásé volt, ekkor Csongrád-Bokrosra utaztak a gyermekek, az ottani western városba. Az egész napot ott töltötték, s a különféle az állomásokon logikai és ügyességi feladatokat oldottak meg a csapatok. A nap végén western bemutatót láthattak, amit mindenki nagyon izgalmasnak talált.

Földeákon a pályázat keretein belül az óföldeáki és a földeáki önkormányzattal közösen négy nyári tábort szerveztek 2019. június 1-5-ig, Csináld magad! címmel indult az első tábor. A gyermekek életkori sajátosságaiból kiindulva a kézműveskedést ötvözték a sporttal a pedagógusok. A diákok 8 órára érkeztek az iskolához és délután 4 óráig tartottak a programok. A napok minden reggel játékos tornával kezdődtek. Majd ezután következtek az érdekesnél érdekesebb programok. Hétfőn délelőtt táblajátékok, jobb agyféltekés rajzolás, labdás szabályjátékok közül választhattak a táborozók. A délután erőnléti váltó-, és sorversennyel folytatódott. Másnap a délelőtti futballmérkőzések után karkötőt, nyakláncot és kulcstartót fontak és csomóztak különféle technikákkal. Délután pólókat batikoltak. Szerdán kerékpártúrán vettek részt, melynek célja a bogárzói templom volt. Csütörtökön a játékos sorversenyeket szintén kézműveskedés követte, ahol tilinkót is készítettek. Délután az aszfaltpályán kerékpáros akadályversenyen próbálták ki ügyességüket a résztvevők. Az utolsó napot sportolással, régi játékok kipróbálásával, ping-pong bajnoksággal és só-liszt gyurma készítésével töltötték el a gyerekek.

A második tábor Sporttábor címmel szintén Földeákon indult 2019. július 8-12-ig. Hétfőn délelőtt népmeséket dolgoztak fel csoportokban, melyekhez síkbábokat is készítettek. Ezek segítségével ebéd előtt minden csapat előadta a maga kis bábjátékát. A délutánt a Mezítlábas élményparkban és a Kondiparkban töltötték el. Kedden a nap zenés gimnasztikai bemelegítéssel kezdődött, majd a Művelődési Házban és Könyvtárban mesevetélkedőn vettek részt. Délelőt a magyar mesék világában kalandoztak. Délután szintén a Művelődési Ház és Könyvtár vendégszeretetét élvezték, hiszen palacsintasütésre és kóstolásra invitálták a táborozókat. Szerdán a reggeli torna után népművészeti logókat terveztek, majd a helybéli, Fodor Imre bácsi házához látogattak el, ahol a múltban használt tárgyakkal ismerkedtek meg. A diákoknak nagyon tetszett Imre bácsi és felesége beszámolója a régmúlt tárgyakról és időkről. Búcsúzásképp házi málét és pattogatott kukoricát fogyaszthattak a gyerekek a vendéglátók jóvoltából. Csütörtökön sportversenyekkel és kézműveskedéssel töltötték el a napot. A péntek a népművészet jegyében telt el. Megismerkedtek a legjellegzetesebb népművészeti motívumokkal, majd le is festették ezeket. A tábort egy összegző vetélkedővel zárták, melyben számot adhattak a résztvevők az egész heti élményeikről.

A harmadik tábor 2019. július 15-19-ig tartott. Témáját tekintve labdarúgó és kézilabda tábor volt. Az első napon körforgóban, különböző helyszíneken (tornaterem, aszfaltpálya, műfüves pálya) edzettek a gyerekek. Kedden több sportág, köztük kézilabda, labdarúgás, gimnasztika, atlétika, testnevelés és népi játékok voltak soron. Szerdán a makói utánpótlás futballcsapat nyári sporttábor résztvevőit látták vendégül. Délelőtt közös edzésen vettek részt a sportolók. Ezt követően délután, egy mini torna keretében közös, kétkapus játékban mérhették össze a tudásukat a földeáki és a makói gyerekek. Színesítette a programot, hogy a tábor többi napján a makói iskolák edzőit hívták meg, hogy megosszák tapasztalataikat a táborozó gyerekekkel.

A nyári tematikus táborok megvalósításához szükséges eszközöket is megvásárolták, így különféle sporteszközöket és kültéri pingpongasztalt vettek.

Kiszomboron projektelem segítségével sikerült a szülők válláról levenni azt a gondot, hogy hogyan oldják meg a gyermekeik biztonságos elhelyezését a nyári szünetben. A helyszínt a Dózsa György Általános Iskola igazgatósága biztosította, a felügyelő-, és kísérőpedagógusi feladatokat pedig az iskolai tanárai látták el. A tanárok érdekes programokkal készültek a gyermekek tartalmas időtöltése érdekében. A programok szervezése során sokat segítettek a projekt keretében beszerzett eszközök, társasjátékok, írószerek. A projekt napi háromszori étkezést finanszírozott, amelyet a Határbástya Kft. biztosított.

A Kiszombor-Maroslelei Református Missziói Egyházközséggel együttműködésben sikerült egy egyhetes hittantábort megszervezni a gyermekeknek. Egyik programszervezői-, kísérőpedagógusi feladatkört ellátó szakember a község lelkész asszonya, Matosné Bokor Anikó volt. Célja az volt, hogy örök keresztény értékeket közvetítsenek a gyermekeknek. Minden nap közös imádság és éneklés nyitotta a napot, majd átvették a Tékozló fiú példázatát. Nem maradtak el a szabadtéri programok, valamint bibliaismereti beszélgetések sem. A szakmai beszámoló alapján a gyermekek pozitív élményekkel gazdagodtak, valamint sikerült elérni azt a kitűzött célt, hogy a lurkók a hittanos táborban is jól érezzék magukat.

Magyarcsanádon 2019-ben lehetőség nyílt arra, hogy nyolc különböző tematikájú táborban vegyenek részt a helyi diákok. Ez nemcsak szabadidős elfoglaltságot jelentett a részükre, de biztosította számukra a napi háromszori étkezést is. A siker növelésének érdekében a szervezők igyekeztek a gyermekek igényeihez igazítani a táborok tematikáját, így gyermekek tovább bővíthették tudásukat az adott témákban, valamint biztonságos környezetben, felügyelet mellett tölthették a szünidőt. A projekt során volt úszótábor is, a makói Hagymatikumban, de tartottak Kreatív Könyvtár, Olvasó és média, Tánc és dráma, Főző, Hittan, Ökológiai, valamint román néptánc tábor is. Ezek helyszínéül a Magyarcsanádi Művelődési Ház és Könyvtár szolgált.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest