Újragondolt és a jövőre hangolt programmal zárult a makói kéttannyelvű általános iskola utolsó tanítási alkalma. Az intézmény öko célkitűzéseivel összhangban meghirdetett Szignum nap a Maros-parton és a tantermekben is várta a lelkes diákokat a nyári szünet küszöbén.

Másfél évtizedes hagyománya van a Szignum napoknak a Szent István téri iskolában, amely mindig a tanév utolsó, vidám mozzanata is a tanulók számára. A pedagógusok igyekeznek mindig tartalmas és érdekes programot szervezni tanítványaiknak. Ez az idén sem volt másként, amikor „zöld-téma” volt a központi gondolat. – A természet- és teremtésvédelmet hangsúlyozva szemléletformáló proaktív nevelést alkalmazunk, ami gyermekeink jövőjének záloga; egymást erősítve, jó példákat alkalmazva tudatosítjuk az öko-gondolkodást. Ennek részeként különböző projektekbe vonjuk be a nálunk tanulókat, illetve lehetőséget biztosítunk a tapasztalatszerzésre, gyakorlati megvalósításra is a témában – tájékoztatott Majorosné Rácz Krisztina.

A Szignum Kéttannyelvű Egyházi Általános Iskola igazgatója elmondta, igyekeznek minden lehetőséget megragadni nevelési céljaik elmélyítésére; pályázatokban részt vesznek, kirándulásokat és témanapokat is rendszeresen szerveznek. Utóbbiból a tanévet befejező alkalomra is időzítettek. – A fenntartható fejlődési célok köré dolgoztuk ki a tematikát; a felsősök a Maros-parton, a kicsik az iskolában járják be az egyes állomásokat. Ezeken beszélgetések keretében és játékos feladatok megoldásával dolgozzák fel kis csoportokban az egyes részterületeket – avatott be a program szervezője. Borsosné Majoros Melinda kiemelte, szeretnék érzékenyíteni a gyerekeket a terület iránt, hogy felnövekvő nemzedékként fókuszálni tudják a gondolkodásukat és a kreativitásukat. – Örülnénk, ha például olyan pályát választanának majd maguknak, amely a környezettudatosságot erősíti, vagy egyszerűen a mindennapi részévé válna ez a szemlélet – tudtuk meg a felsős osztályfőnöktől.

A program részeként számos globális célt, köztük a szegénység felszámolásának, az éhezés megszüntetésének, az egészséges életnek, a minőségi oktatásnak, a vízi élővilág védelmének, a bolygók védelmének, a béke és igazságosságnak, a felelős fogyasztásnak és a nemi egyenlőségnek a témaköreit járták körül a szignumos diákok. A feldolgozás során sok más mellett puzzle-t raktak ki, vizes vetélkedő feladványokat oldottak meg, riportfilmet néztek meg a fiatalok. Az éves munkához kapcsolódva kiosztásra kerültek az energiatudatosság pályázat díjai is, illetve az iskola által meghirdetett természetfotó pályázat nyerteseit is ezen a napon hirdették ki.

Természetesen nem hiányozhatott a programsorozatból a mozgás sem; a hagyományos tanár-diák focira most kivételesen előző nap került sor. Az izgalmas mérkőzés ezúttal a diákság győzelmét hozta, akiknek örömét tovább fokozza, hogy a jövő héttől megkezdhetik nyári szünetüket is.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest