Pelle (lánykori nevén Hajnal) Mercédesz éjszaka indul útnak. Eddig elgyalogolt már Makóra, Vásárhelyre, Szegedre, és Orosházára. A következő terve, hogy eljusson Békéscsabára. Útközben tíz kilométerenként egy banánt eszik meg.

– Kis távokat, három-négy kilométereket tettem meg először, itt a faluban, ugyanis magas 180-as volt a vérnyomásom,igaz ez egy kicsit a fehér köpenynek szóló drukktól is felment. Bár nem vagyok egy vékony alkat, de nem a fogyókúra volt a célom, hanem az egészségem megőrzése – árulta el Mercédesz (45).

A háromgyerekes édesanya aztán gyorsan rákapott a gyaloglás szépségeire, így először a szomszédos Óföldeákra ment át, majd Makóra jutott át az apostolok lován (azaz a két lábán).

 

– Aztán nagyobb távok, a huszonöt kilométerre lévő Hódmezővásárhely következett, majd tavaly Szegedre is átgyalogoltam. A múlt héten meg eljutottam Orosházára is.

Némi fölkészülés után – például be szoktam ragasztani a lábamat, bár a vízhólyagok így is előkerülnek – éjfélkor, hajnali egy órakor indul útnak. Orosházára például tizenhárom óra alatt, azaz másnap kora délután ért el. Egyébként ahol csak van ilyen, biztonsági okokból a kerékpárutakon gyalogol.

Mercédesz a bal oldali képen a Hódmezővásárhely jelzőtáblánál, míg a jobboldalin a éppen elhagyta a Székkutasit

– Orosházára menet közben ért egy kis sérülés Vásárhelyen, de azért tovább mentem, ez nem állított meg – tette hozzá Mercédesz, aki immár a község címerét hivatalosan is viselheti pólóján menet közben, így öregbítve Földeák jó hírét ezzel a nem mindennapi hobbijával.

– A mozgástól egy kicsit lejjebb ment a testsúlyom is, de ehhez mindennap edzenem kellett, akkor is, ha éppen nem mentem át másik településre. Minden reggel és este, ahogy tudtam, egy-egy öt kilométeres távot legyalogoltam itt a faluban. Azaz reggel is ötöt és este is ötöt.

Mercédesz azt is elárulta, hogy télen egy kicsit meglustult, azaz nem gyalogolt, így a tavaly ledobott kilókat visszahízta, de mióta ismét tud gyalogolni, 7 kilót ismét fogyott. A 105 kilóját ennyivel tudta eddig csökkenteni. A súlycsökkenésbe belejátszik az is, hogy az étkezését is visszafogta. A gyalogláshoz egyébként a vízen kívül csak banánt visz magával. Tíz kilométerenként egyet megeszik útközben.

A telefonján lévő app szerint aznap 51 kilométert tett meg

– Még az idén szeretnék elgyalogolni Földeákról Békéscsabára, igaz nem Hódmezővásárhely felé, hanem „toronyiránt” azaz Bogárzó felé. Úgy számolom, erre „csak” 70-77 kilométert kell majd megtennem. Ezt a távot nyár vége felé akarom megtenni – tette hozzá.

Mercédesz nem az első sportoló a családban, édesapja Hajnal Mihály bőrkikészítő nagy biciklista, aki már Olaszországba is elkerékpározott, de nagyon sokfelé eljutott drótszamara hátán. Valószínűleg tőle örökölte a kitartását.

Mercédeszt nem mindennapi hobbijában támogatja a családja, s a földeákiak közül nagyon sokan drukkolnak is neki.

– A 11 éves fiam nem nagyon foglalkozik a gyaloglásommal, a két felnőtt lányaim azonban nagyon szurkolnak nekem, s nagyon büszkék rám.

Mercédeszt a férje azzal is segíti, hogy ha megérkezett kitűzött úti céljához, akkor onnét már autóval viszi haza.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest