A magyarcsanádi óvodában, valamint az apátfalvi, földeáki, mártélyi maroslelei és óföldeáki szociális otthonban élőket is megmozgatta. Köszönhetően az EFOP-os Gyermekeinkért a jövő pályázatának. A kép illusztráció.

A magyarcsanádi óvodában sok a hátrányos helyzetű, komoly mozgáskoordinációs problémákkal küzdő gyermek. A projekt keretében az óvodába járó gyermekek lehetőséget kaptak arra, hogy nagyobb óraszámban vegyenek részt gyógytestnevelő, mozgásfejlesztő foglalkozásokon. A csoportlétszámok magasak, a testnevelés foglalkozásokon ezért kevesebb idő jut a javításra, gyakorlásra, a mozdulatátadásra, az egyéni megsegítésre, az idegrendszer, a koordinált mozgás, az értelmi képességek fejlesztését célzó mozdulatok, mozgásformák begyakorlására.

A projekt által biztosított foglalkozásokon lehetőség nyílik a kisebb csoportokban történő, több gyakorlást, megsegítést biztosító mozgásfejlesztésre. A játék mellett a mozgás az óvodás gyermek kedvelt tevékenysége. E kettőt összekapcsolva megunhatatlan, mindig örömmel végzett tevékenységet biztosítanak a gyermekeknek, s ez még számos területen segítik a fejlődésüket is.

A gazdag eszközhasználat, a változatos mozgásformák, gyakorlatok, játékok kiválóan motiválták, aktivizálták a gyermekeket. Pár hónap múlva önmagukhoz képest a fejlesztés eredményei már mutatkoztak, a gyermekek beszédfejlődésében, gondolkodásában, figyelemkoncentrációjában, önfegyelmében. És a mozgásuk is koordináltabbá vált. Szívesen, örömmel vettek, vesznek részt a foglalkozásokon. Mivel egyre több a valamilyen problémával küzdő gyermek, és a mozgás az elsődleges fejlesztő eszköz, nagy szükség lenne az ilyen, több óraszámban történő mozgásfejlesztésre.

2018. júliusa óta 5 településen, Maroslelén, Mártélyon, Apátfalván, Földeákon és Óföldeákon a gyógytornász egyéni, illetve csoportos gyógytornát tart különböző szociális intézményekben. A tornák során különböző testhelyzetekben erősítik a gyengülésre hajlamos izomcsoportjainkat, valamint a feszes, rövidülésre hajlamosakat pedig nyújtják és lazítják. A tornák nagy népszerűségnek örvendenek a kezdetek óta, a résztvevők jelentős része azóta is rendszeresen jár. Akut, illetve krónikus mozgásszervi problémákkal is jelentkeznek a páciensek, ezért ilyen szempontból változatos a betegkör. A résztvevők mindannyian pozitív hatásokról számoltak be, amióta tornáznak, csökkentek a fájdalmaik, könnyebben mozognak, s összességében javult az általános egészségi állapotuk – tapasztalta a gyógytestnevelő, s számolt be róla a pályázat menedzsere.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest