Nemrégiben Szeged Napján állt színpadra a Szegedi Kortárs Balett társulatával együttműködve, pénteken pedig évzáró flashmobra invitálja a makóiakat a VargaBalett Táncműhely, mely a nyár során kicsiknek és nagyoknak is színes táborokat ajánl.

Mint Varga József a Makó Híradónak elmondta, az idei évben az óvodásoktól a felnőttekig minden korosztályt megcéloznak a táboraikkal. Elsőként a balerina táborra kerül sor, amely előbb Szegeden, majd Makón kerül megrendezésre.

A művészeti vezető kiemelte: a cél, hogy a gyermekek megszeressék a táncot, a balerina-létet és pár napig igazi balerinák legyenek! A tábor során igazi tütübe öltözhetnek a gyerekek, mindemellett számos ajándékkal készülnek, az utolsó tábori napon pedig az elkészült koreográfiát a szülőknek is bemutatják.

– Az elmúlt kilenc évben megtapasztaltuk, hogy a VargaBalett táborai szakmailag és élmény tekintetében is sokat adnak a gyermekeknek, illetve fejlesztés szempontjából roppant hasznosak: tartásban, mozgáskoordinációban, kiállásban és magabiztosságban is sokat fejlődnek azok, akik végig csinálják a programjainkat. Nagyszerű közösség alakult ki a Táncműhelyen belül az elmúlt években, sok-sok nyitott gyermekkel és pozitív energiákkal, és azt gondolom, hogy mind az óvodás, mind pedig az iskolás korú gyermekeknek a jó közösségben való fejlődés nagyon hasznos – mutatott rá Varga József, akitől ugyancsak megtudtuk: a táborokra várják a jelenlegi növendékeket és azokat is, akik most szeretnének megismerkedni a tánc világával.

A VargaBalett a Szeged Napja programon

– A táboraink amiatt is nagyon hasznosak, hogy aki kíváncsi, belekóstolhat a táborok öt napja alatt, milyenek is vagyunk valójában, és lehetőség van szeptemberi beiratkozással nálunk folytatni a tanulmányokat – fogalmazott Varga József.

Mint megtudtuk, szokásukhoz híven az iskolás korosztálynak két tábort szerveznek ezen a nyáron is: az intenzív tánckurzus augusztus utolsó hetében kerül megrendezésre a Kálvin Téri Református Általános Iskolában, amely már inkább egyfajta továbbképzésnek számít, mintsem tábornak. Mint a Táncműhely vezetője elmondta, a programon a klasszikus balett mellett a kortárs táncirányokkal is megismerkedhetnek résztvevők, de nem csupán tánctechnikát és koreográfiát tanulhatnak a fiatalok, hanem megtapasztalhatják a Táncműhely különleges atmoszféráját is. A tábor végeztével egy szuper hangulatú flashmobot mutatnak be a növendékek Makón és Szegeden is.

A mozgás mellett a kommunikáció, a kiállás fejlesztésére is nagy figyelmet fordít a VargaBalett: az Erzsébet-házban megrendezésre kerülő Kocsis György Színjátszótáborban a 7-20 éves korosztály négy korcsoportban merülhet el a színjátszás és a dráma világában. A táborozók a hatodik napon a nagyközönség előtt is bemutatják azt a színdarabot, melyet a tábor 5 napja alatt sajátítottak el.

– Az idei évet egy rendhagyó utcatánccal szeretnénk lezárni, a makói és a szegedi növendékek a szülőkkel és az oktatókkal együtt Makón, a Makovecz téren június 11-én, 18 órakor egy flashmobbal várják szeretettel az érdeklődőket – hangsúlyozta Varga József, akitől megtudtuk, nemrégiben a Szeged Napja programsorozaton is részt vettek Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett Kossuth-díjas művészeti vezetőjének megkeresése, amely keretein belül Jerusalema táncot adtak elő a társulat profi táncosaival karöltve.

A táborokról részletesebben a VargaBalett Táncműhely Facebook-oldalán olvashatnak:

 

Fotók forrása: VargaBalett Táncműhely