Farkas Éva Erzsébettel, Makó város polgármesterével beszélgettünk a képviselő-testülettel való kapcsolattartásról a rendkívüli helyzet idején és a Hagymatikum Gyógyfürdő fejlesztéséhez kapcsolódó munkaterület átadást követő első munkálatokról, feladatokról.

A polgármester elmondta, hogy az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzata szerint, minden hónap utolsó szerdáján tartanak képviselő-testületi ülést rendes körülmények között, melyet minden esetben bizottsági ülések előznek meg. A képviselők maguk is nyújthatnak be úgynevezett önálló képviselői indítványt, melyet természetesen a napirendi pontok sorában megvitatnak. Azonban a rendkívüli jogrend, mint oly sok mindent, ezt a gyakorlatot is felülírta.

Hogyan tudták áthidalni ezt a problémát, hogy rendszeresen nem találkozhattak?

Mint ismeretes, polgármesteri hatásköbe került mind a bizottsági, mind pedig a testületi döntések meghozatala. Ettől függetlenül mindig fontosnak tartottam, hogy valamilyen, megengedett formában egyeztetést folytassak a képviselőkkel. Ha személyesen megkerestek, mindig tudtunk lehetőséget teremteni a konzultációra. Volt olyan időszak, amikor online formában egyeztettünk, volt, amikor munkaértekezlet keretében, de minden meghozott döntést írásban is megkaptak a képviselőtársaim, hogy átolvassák, véleményezzék azokat. Ezt követően születtek meg a polgármesteri határozatok. Továbbá fontos hangsúlyozni, hogy a rendkívüli jogrend végén az első testületi ülés keretében ezek elfogadásáról dönt majd a képviselő-testület.

A Hagymatikum Gyógyfürdő több mint 9 milliárd forintos fejlesztésével történelmi beruházás érkezett Makóra. Átadták a munkaterületet, sőt már a támogatás első részlete meg is érkezett az önkormányzat számlájára.

Április második felében írtuk alá ünnepélyes keretek között a kivitelezésre vonatkozó szerződést, Lázár János országgyűlési képviselő, kormánybiztos úr jelenlétében, mely május végén lépett hatályba. Ezt követően történt meg a munkaterületet átadása és kezdődtek meg a tényleges munkálatok. Megállapodtunk arról a kivitelezésben szereplő szervekkel, Lázár János kormánybiztos úrral, hogy minden hónapban tartunk vezetői, hetente pedig műszaki kooperációs egyeztetést a kivitelezés időszakában. Ezeken a megbeszéléseken határozzuk meg és vesszük sorra az előttünk álló hetek fontosabb feladatait. Első lépésként a kivitelezési terület környezetére kiható közlekedési rendet kellett meghatároznunk a rendvédelmi szervek bevonásával, ezt követően több fórumon is tájékoztattuk erről a lakosságot, kérve szíves türelmüket és együttműködésüket.

A Hagymatikum környezetében élőket pedig külön levélben is felkerestük, részletes leírást és térképet is eljuttatva hozzájuk.Farkas Éva Erzsébet továbbá kiemelte: hamarosan az önkormányzat honlapján egy külön információs felületen is nyomon követheti bárki a fejlesztés előrehaladtát és tájékozódhat a beruházással kapcsolatos hírekről, eseményekről, valamint egy külön email címen akár kérdéseket tehetnek fel, illetve jelezhetik észrevételeiket.

 Jelenleg hol tart a fejlesztés? Mik az első lépések?

Első lépésként úgynevezett építési háló telepítésére került sor a munkaterület körül, ahol már megkezdődtek a földmunkálatok, illetve a bontási folyamatok is zajlanak. A legfontosabb feladat most a különböző közművesítési engedélyek beszerzése, melyben önkormányzatunk minden segítséget megad a kivitelezőnek. Ezek birtokában, a kivitelezés első időszakában a közművek kiépítésére, illetve egy meleg termál vizes és egy hidegvizes kút fúrására kerül sor.

A polgármester összegzésként kiemelte: a hatékony együttműködés iskolapéldájának tartja, hogy a járványhelyzet ellenére egy ilyen nagy volumenű, Makó életét és gazdasági fejlődését megalapozó fejlesztés indulhatott el. Ezért köszönet illeti Magyarország Kormányát, Lázár János országgyűlési képviselőt, kormánybiztos urat, a makói képviselő-testületet és legfőképp Makó város lakosságát. Ez az egység megkerülhetetlen része annak, hogy idáig eljuthattunk. Az együttműködés a közös sikerünk záloga.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest