Az épület felújítása után immár az udvari rész is megszépült. Nem kis mértékben azért, mert Horváth Éva képviselő nem csak a virágok beszerzésében közreműködött, de azok telepítéséhez is hasznos tanácsokat adott.

A József Attilát Óföldeákon ábrázoló híres fotó is innen, a községháza udvara felől készült annak idején.

A híres képet 1930 tavaszán Földeáki Lajos, a költő egykori makói gimnáziumi osztálytársa készítette

A sokat látott, lévén az épületet a földeákiak elődei 1848-ben emelték, kert a nemrégiben véget ért épület felújítása után most került a ház felújításához méltó, esztétikus állapotba, köszönhetően Horváth Éva képviselő asszony segítségének, a virágok beszerzését valamint az azok telepítéséhez nyújtott útmutatásának.

A községháza felújítására a földeáki önkormányzat – ahogy arról már többször beszámoltunk – a Magyar Falu Programban is pályázott, végül azonban a Belügyminisztérium pályázatán nyertek harmincmillió forintot. A munkálatok során derült ki, hogy az épület Szent László tér felüli, egyébként eredeti kapuja megérett a cserére. Az új, 8 centi vastag faajtó 972 ezer forintba került, s a magassága megegyezik a régivel, csak a nyíló része alacsonyabb. Az udvari rámpa mellett megújul a mozgáskorlátozott mosdó is.

Az épületen dolgozó szakemberek elvégezték az épület hőszigetelését, kicserélték az ablakokat, de megmaradnak az eredeti tokok, azaz csak az ablakszárnyak lettek újak. A régi kazán helyett olyat állítottak üzembe, mely a napelemek segítségével elektromosan biztosítja a fűtést. Újjáépítették az udvari mozgáskorlátozott feljárót, hogy az megfeleljen az érvényben lévő előírásoknak. A legnagyobb és vélhetően a legidőigényesebb munkát a belső csővezeték-hálózat áthelyezése, illetve a mosdó- és az alap infrastruktúra átalakítása jelentette.

A polgármesteri hivatalnak otthont adó épület egyébként úgy szépülhetett meg s modernizálódott, hogy közben teljesen megőrizte hangulatát, azt amit József Attila annak idején is megcsodálhatott.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest