A Návay László-kúria közösségi házzá való átalakítása egyelőre csak álom maradt, de vadonatúj bekötőútnak örülhetnek a falubéliek. Falunap nem valószínű, hogy lesz, de a gyereknapot augusztusban megrendezik.

Szépen gyarapodott már az idén is Óföldeák, miután valamivel több, mint félmilliárd forintos költséggel elkészült a bekötőút – a benzinkúttól a falu végét jelölő tábláig tartó – felújítása. Évtizedes álmokat váltva valóra. Erről is kérdeztem Simonné Sinkó Erikát, a község polgármesterét.

Mit szólnak a helybéliek az immár remek bekötőúthoz, és a faluban lévő rész felújításához?

– Mindenki nagyon örül neki, csak pozitív visszajelzést hallottam, és tényleg egy álom rajta végigmenni. Ráadásul nem az önkormányzat, hanem a Magyar Közút pályázott rá. Nekünk semmibe sem került mégis mi falubéliek élvezzük a hasznát. Immár akár Makó akár Hódmezővásárhely felé is olyan jó minőségű út út vezet tőlünk, hogy immár szavunk sem lehet.

Akkor már csak két álom megvalósulása maradt hátra, a Maroslele felé vezető út és a Návay László-kúria felújítása.

– Tényleg ez a két meg nem valósult álmunk van még. Egyelőre nem látok arra lehetősége, hogy ezek is betejesedjenek, de mindenesetre várjuk, hogy így történjék. Az útfelújítás folytatására – úgy hallottam – van ígéret. A Návay László-kúria azért lenne alkalmas közösségi háznak, mert a mostani nagyon pici, legfeljebb harmincfős rendezvényekre alkalmas. A kúria nagytermébe viszont sokkal többen beférnek egyszerre. Akár egy százfős lakodalomra is alkalmas volna. De ott rendezhetnénk meg a fellépőkkel együtt százfős karácsonyi ünnepségeket is.

Mikre pályázott mostanában az önkormányzat?

– A Magyar Falu Programba két pályázatot is beadtunk, az egyik a közösségszervezéshez való eszközbeszerzést és egy közösségszervező egy évi bértámogatását célozta meg 5 millió 35 ezer forint értékben. Az eszközök azt jelentik, hogy a közösségi házba szeretnénk vásárolni számítástechnikai és irodai eszközöket, padokat, szalonnasütőt, napelemes lámpákat és ilyeneket a szabadtéri rendezvényekhez.

Melyik a másik pályázat?

– Az óvodai játszóudvar és a közterületi játszótér fejlesztését szeretnénk az elnyerhető támogatásból megvalósítani. Azaz a már meglévő játszóteret szeretnénk kibővíteni újabb kültéri játszóeszközökkel. De szeretnénk egy ivókutat létesíteni, illetve méter magas kerítéssel lezárni a játszótér azon részét, ahol a busz közlekedik.

Milyen pályázatok beadását tervezik még?

– Szeretnénk pályázni egy traktorra, a hozzá való a közterület karbantartás elősegítő eszközökre pályázni. Ez 15 milliós pályázat. Illetve szeretnék szintén egy 15 milliós pályázatból egy új tanya/falugondnoki buszt is vásárolni. A mostani ugyan csak hat éves, de a futott kilométerek miatt már megérett a cserére.

Mennyire sikerült gördülékenyen együttműködni a testülettel, miután már jó ideje nem lehet testületi ülést tartani, s a polgármester saját hatáskörben dönthet mindenről?

– Személyes találkozás helyett az interneten e-mailben küldtem el minden anyagot a képviselőknek, azok véleményezték, majd visszaküldték azokat. Ez alapján hoztam meg a döntéseimet.

Lesz-e idén falunap?

– Ezt hagyományosan július elején szoktuk tartani. A pandémia miatt azonban az idei szervezésének nem kezdtünk neki. Bár vártuk a pozitív fejleményeket, a javulást, de nem tudtuk, hová fog haladni a helyzet. Hajlok afelé, hogy mindezek miatt az idén nem tartunk falunapot. Biztos vagyok benne, hogy 500-nál többen lennénk, s nem biztos, hogy tudnánk ellenőrizni, kinek van és kinek nincs védettségi kártyája. Azonban gyermeknapunk biztos lesz, augusztusban, amikor szokott…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest