A nyomozók befejezték az ügy vizsgálatát azzal a török állampolgárságú férfival szemben, aki kisteherautójában 45 határsértőt szállított Szegednél.

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya 2020 decemberében indított eljárást embercsempészés bűntette miatt a férfi ellen. A gyanúsított egy német honosságú teherautóval Romániában felvett 45 illegális migránst, akiket Ausztriába kívánt eljuttatni, azonban műszaki problémák miatt az M43-as autópálya egyik pihenőjében meg kellett állnia.

Kétnapi várakozást követően egy autómentő érkezett a helyszínre, a teherautó azonban annyira túl volt terhelve – a raktérben lévő migránsokkal-, hogy nem tudták felcsörlőzni. A járművet végül bevontatta egy szegedi szervizbe, ahol a szerelőknek feltűnt, hogy a ponyva mozog. A helyszínre riasztott rendőrök a raktérben 45 illegális migránst találtak. A csoport tagjai közül 31 fő szír, 14 pedig iraki állampolgárnak vallotta magát, azonban magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A nyomozók megállapították, hogy a török gyanúsított 2020 nyarán további két alkalommal csempészett migránsokat Magyarországon keresztül Nyugat-Európa irányába. A gyanúsított összesen 89 migránsnak nyújtott segítséget az illegális határátlépésben.

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya a szükséges eljárási cselekményeket elvégezte és az ügy iratait megküldte az illetékes ügyészségnek.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest